Najnovije vijesti

Otvorena džamija u Škorićima

28/07/2019 | objavio Radio Gradačac
Otvorena džamija u Škorićima
GRADAČAC

Jučer, 27.07.2019. godine, je u Škorićima svečano otvorena džamija.  Prisutnima su se obratili glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Gradačac Nusret-ef. Kujraković i gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Dozvolu za gradnju smo dobili 1997. godine a gradnja džamije je počela godinu kasnije. Od 1998. godine do danas trajala je izgradnja džamije a vrijednost radova je oko 371.000 KM. Zahvaljujemo se mještanima Škorića, privrednicima, Medžlisu IZ Gradačac, Gradu Gradačac i drugim institucijama i svim dobročiniteljima i vakifima koji su pomogli izgradnju ove džamije, rekao je Samid Selimović, predsjednik građevinskog odbora za izgradnju džamije u Škorićima.

Izaslanik muftije tuzlanskog Mensur-ef. Husić poručio je da muslimani Bošnjaci moraju biti konkurentni na svim poljima i snažni u svojoj vjeri. Trebaju ojačati ekonomski, obrazovno, kulturno i duhovno kako bi napravili iskorak na svim ovim poljima.

Moramo brinuti o našoj djeci i unučadima, poručio je Mensur ef. Husić.

Muftija zenički dr.hfz. Mevludin-ef. Dizdarević, izaslanik reisu-l-uleme, održao je prigodnu besjedu govoreći o značaju gradnje džamija, jedinstvu džemata i uputio čestitke mještanima Škorića na njihovoj istrajnosti u izgradnji Allahove kuće.

Nakon što su ključevi džamije uručeni izaslaniku reisu-l-uleme, čime je džamija i zvanično postala vlasništvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovinu, čast da otvori ovaj vjerski objekat pripala je Hasanu Begoviću iz Škorića. Prije otvorenja džamije dovu je proučio Nusret ef. Kujraković. Nakon toga klanjan je podne-namaz.

Uoči otvorenja džamije u petak, nakon akšam-namaza, gradačački imami su izveli mevludski program. Predavanje je održao dr. Mustafa Prljača.

Mještani džemata Husejnija-Škorići potrudili su se da budu dobri domaćini velikom broju muslimana i muslimanki iz cijele Bosne i Hercegovine.

Radio Gradačac 

 

 

Comments are closed.

YouTube