Najnovije vijesti

Otvorena izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas”

21/02/2017 | objavio Radio Gradačac
Otvorena izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas”
Izložbe

U organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, Fondacije Humanost u akciji BiH i Kuće Anne Frank danas je u Gradačcu otvorena putujuća izložba ”Anne Frank – Historija, Istorija, Povijest za danas”.

Kako ističe Semra Forić, koordinatorica Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, izložba na trideset i dva panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njene porodice sa kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktuelizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u savremenom svijetu.

Izložba je upotpunjena sa sedam lokalnih panela koji govore o historiji Bosne i Hercegovine u toku i nakon Drugog Svjetskog rata do danas koje su izradili eksperti iz Bosne i Hercegovine.

Semra Forić – audio

 

Posjetioce će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, odnosno vršnjački edukatori učenici iz Gimnazije “Mustafa Novalić” i MSŠ “Hasan Kikić”. Vršnjački edukatori su obučeni da posjetioce i učenike iz svoje i drugih škola provode kroz izložbu, prenoseći im znanja koja su stekli o temama koje obrađuje kompletna izložba.

Semra Forić – audio

 

Među 15 vršnjačkih edukatora je i Dinel Peštalić, učenik MSŠ „Hasan Kikić“, koji ističe da je za njega ali i ostale učenike ovo jedno veliko iskustvo i odgovornost da posjetiocima prenesu stečena znanja.

Dinel Peštalić – audio

 

Izložbu je otvorio dr. Karsten Dümmel, direktor Fondacije Konrad Adenauer – Predstavništvo u BiH koja je omogućila njeno prikazivanje u Gradačcu. Izradu izložbe finansirala je Evropska unija.

Otvaranju izložbe prisustvovali su općinski načelnik Edis Dervišagić, predsjednica BZK „Preporod“ Gradačac Nadira Pamuković, direktori, profesori i učenici gradačačkih srednjih škola kao i koordinator izložbe u Gradačcu prof. Amir Mujkanović.

Izložba će biti otvorena do 10. marta 2017.  godine u prostorijama „Preporoda“, a nakon Gradačca će biti prikazana i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube