Najnovije vijesti

Otvorena novosagrađena škola u Vučkovcima

23/10/2019 | objavio Radio Gradačac
Otvorena novosagrađena škola u Vučkovcima
FOTO/VIDEO

Danas je na svečan način u Vučkovcima otvorena novosagrađena škola. Na radost mališana i mještana ove gradačačke mjesne zajednice, završena je prva faza izgradnje objekta u kojem će se odvijati nastava.

Nakon što je srušen stari azbestni objekat područne škole, učenici su protekle dvije godine nastavu pohađali u prostorijama obližnjeg mekteba džamije Gornji džemat. Trenutno Područnu školu u Vučkovcima pohađa 105 učenika do četvrtog razreda. Među nijima su i dva odjeljeljenja sa 32 prvačića. 

Oni su pjesmom „Đak veseljak“ poželjeli dobrodošlicu roditeljima, učiteljicama i učiteljima, mještanima Vučkovaca, te brojnim zvanicama. Redale su se recitacije, ples i igra uz vesele dječije osmijehe i aplauze prisutnih.

Uz zvuke školskog zvona, svečanu vrpcu su zajedno presjekle ministrica obrazovanja i nauke u Vladi Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić i Rabija Sadiković, direktorica JU O.Š. „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Srnice Donje. Čestitke mještanima Vučkovaca, zaposlenicima Škole i svima koji su doprinijeli izgradnje ovog školskog objekta uputio je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Radost djece i mještana Vučkovaca je velika. Ispunjena im je decenijska želja da đaci idu u školu koja zadovoljava sve pedagoške, komunalne i sanitarne standarde.

Nakon što je srušena stara škola u Vučkovcima, 1965. godine je urađen montažni objekat koji je trebao biti privremeno rješenje do izgradnje zgrade od čvrstog materijala. Generacije i generacije đaka prva četiri razreda završavali su u neuslovnom, azbestnom objektu bez fiskulturne sale i sa poljskim klozetima. Zgrada je prije dvije godine porušena i na njenom mjestu je podignuta nova. Izgrađana je po svim potrebnim standardima kako bi se nesmetano odvijao odgojno-obrazovni proces.

Aktivnosti na izgradnji objekta počele su još 2014. godine da bi u protekle dvije godine radovi bili intenzivirani. Sredstva su obezbijeđana iz budžeta vlada Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, te grada Gradačca. Nesebičnu podršku dali su privrednici i poduzetnici iz Vučkovaca i šire, ali i roditelji i zaposlenici O.Š. „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“ Srnice Donje u čijem sastavu djeluje PŠ Vučkovci.

Za realizaciju prve faze izgradnje školskog objekta obezbijeđeno je oko 750 hiljada konvertibilnih maraka. Iz budžeta  Tuzlanskog kantona je izdvojeno 530.000 KM. Grad Gradačac je uložio 105.000 KM, a iz budžeta Vlade Federacije BiH je obezbijeđeno 110 hiljada maraka. Danas je izražena nada da će uskoro biti na raspolaganju sredstva i za drugu fazu u kojoj bi bio uređen još jedan sprat i sagrađena fiskulturna sala. 

Ukupna vrijednost radova izgradnje područne škole u Vučkovcima je 1,2 miliona KM i projekat je urađen kako bi se stvorili uslovi da ovo postane devetogodišnja Područna škola.

Više detalja pogledajte u video prilogu RTV TK. 

Radio Gradačac / Video: RTVTK

Comments are closed.

YouTube