Najnovije vijesti

Otvorena rekonstruisana zgrada gradskog kina

16/08/2022 | objavio Radio Gradačac
Otvorena rekonstruisana zgrada gradskog kina
GRADAČAC

Danas je u Gradačcu održana svečanost povodom dovršetka rekonstrukcije objekta gradskog kina, koji ubuduće treba da osigura uslove za različite društvene aktivnosti svih građana. Ukupan iznos koji je uložen u rekonstrukciju zgrade je oko 550. 000 KM a finansiran je od strane UNDP BiH, USAID-a kroz projekat „PRO-Budućnost“, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i budžeta Grada Gradačac.

O partnerskoj saradnji, ali i značaju radova na rekonstrukciji gradskog kina za našu lokalnu zajednicu govorio je gradonačelnik Gradačca, Edis Dervišagić.

Građani Gradačca su veoma emotivno vezani za ovaj objekat. U protekle dvije i po godine, koliko su trajali radovi na rekonstrukciji ovog objekta, utrošeno je oko 550 hiljada maraka. I s tim sredstvima uspjeli smo da realiziramo sve ono što smo planirali. Urađen je novi krovni pokrivač, nove izolacije, elektro instalacije, klimatizacija, ventilacija, toplotne pumpe, nabavljena oprema i urađeni podovi, mokri čvorovi. Zahvaljujući našim saradnicima iz UNDP-a kroz projekat „Jačanje uloga mjesnih zajednica u BiH“, projektu „PRO-Budućnost“ i našoj saradnji sa CRS-om i USAID-om, te podršci Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK ali i izdvojenim sredstvima iz budžeta Grad Gradačac danas smo u prilici da vidimo kako izgleda rekonstruisani objekat. Mi smo u fazi nabavke kino opreme i vjerujemo da ćemo već na proljeće naredne godine biti u situaciji da u savremenoj tehnici i tehnologijii predstavimo prve projekcije našim sugrađanima, rekao je gradonačelnik Dervišagić.

Ovim povodom dodijeljene su zahvalnice partnerskim organizacijama i institucijama koje su učestvovale u rekonstrukciji objekta gradskog kina. Razvojnom programu Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP), partnerskoj organizacije Caritas BiH u projektu „PRO-Budućnost“ te Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Drago mi je što je resorno ministartvo Vlade Tuzlanskog kantona imalo priliku dati svoj značajan doprinos kroz finasiranje ovog projekta u iznosu od oko 208.000 KM za primjenu programa energetske efikasnosti. Prošle godine smo imali priliku da finasiramo samo ovaj projekat, ali ove godine Ministarstvo u iznosu od preko 500.000 maraka planira da svoje projekte implementira na području Grada Gradačac, rekla je ministrica Anela Ajšić.

Sa današnje svečane ceremonije iskazano je uvjerenje i želja da rekonstrusane prostorije Gradskog kina budu mjesta susretanja i druženja mladih umjetnika, ljubitelja kulture, umjetničkih događaja.

Vjerujem da će ovaj objekat imati višestruku namjenu, da će mladi ljudi kroz različita kulturna stvaralaštva biti u prilici da svoja dostignuća predstave kako gradačačkoj publici tako i šire, rekao je Edis Dervišagić.

Iskreno se nadamo da će sa ove pozornice uskoro krenuti neke nove pozitivne priče u ljepšu zajedničku budućnost, poručeno je danas.

Ceremonija otvaranja rekonstruisanog objekta Gradskog kina počela je muzikom i  nadom da će umjetnici različitih profila svoje mjesto pronaći na ovoj pozornici. Mlade umjetnice Ela Baković i Naida Šaldić koje završile osnovnu muzičku školu u Gradačacu u klasi prof. Zlatka Durakovića predstavile su se klavirskim izvedbama kompozicija  Frederika Chopina. Ela Baković upisala je Srednju muzičku školu u Tuzli. Naida Šaldić pohađa Srednju muzičku školu u Tuzli u klasi prof. Lejle Mujačić-Halilagić.

A prvi pozorišni događaj imamo priliku vidjeti već večeras. Predstava „Putovanje“ Narodnog pozorišta Tuzla, u režiji Midhata Kušljugića po tekstu Vahida Klopića biće izvedena od 19:30 sati.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube