Najnovije vijesti

Otvoreni 51. Kikićevi susreti u Gradačcu

28/05/2024 | objavio Radio Gradačac
Otvoreni 51. Kikićevi susreti u Gradačcu
KULTURA

Književna manifestacija 51. „Kikićevi susreti“ počela je jučer čitanjem stihova, odavanjem počasti i polaganjem cvijeća na bistu književnika, učitelja i revolucionara Hasana Kikića u gradskom parku. Bila je to prilika da se prisjetimo riječi koje su se rađale u avliji provincije u pozadini kako to napisa u tekstu „Biti riječ“ književnik Ismet Bekrić, koji je posvetio piscu Hasanu Kikiću, a pročitao učenik istoimene srednje škole Belmin Sinanović.

Svečana cermonija otvaranja je održana u gradskom kinu, a Susrete je otvorenim proglasio gradonačelnik Edis Dervišagić.

Ovo je posebna i jedinstvena manifestacija koja nas sve okuplja i u ovim vremenima kada smo više posvećeni nekim drugim, po meni, manje bitnim stvarima nego što je to književnost i umjetnost. Zadovoljstvo je što u ovi,m danima kada se u Gradačcu okupljamo oko knjige učestvuje veliki broj mladih ljudi, učenika koji su budućnost naše Bosne i Hercegovine. Po 51. puta grupa entuzijata iz Gradačca uporno, uprkos svih problema, nastoji i uspijeva održati Kikićeve susrete, okupiti nas i bar na trenutak unijeti dio vedrine u sumornu svakodnevnicu Bosne i Hercegovine, rekao je graonačelnik Edis Dervišagić.

Gradačac već desetljećima u mjesecu maju održava manifestaciju koja okuplja umjetnike svih profila. Ova književna manifestacija utemeljena je davne 1973. godine. Posvećena je liku i djelu Hasana Kikića i predstavlja svojevrsno priznanje njegovom književnom stvaralaštvu.

Kako je istaknuto na svečanoj ceremoniji otvaranja književne manifestacije, Kikićevi susreti su prilika da se povežemo, razmijenimo ideje i inspiriramo jedni druge. Da se okupljamo s ciljem stvaranja mostova izmedu različitih perspektiva, iskustva i ideja.

Brojni književnici i umjetnici iz naše zemlje i regiona promovisali su svoja književna i umjetnička djela upravo na ovoj manifestaciji. Mladi pjesnici, učesnici „Kikićevih susreta” ćei ove godine iščitavati poeziju i prozu u Kikićevom stilu, jezikom i porukom koju nam je pokušao prenijeti.

Jedan od najljepših opisa ulaska u grad je svakako Kikićev prozni pogled s brda Kapetanovićka. Ovaj odlomak opisan u djelu „Provincija u pozadini” su pročitale učenice Gimnazije „ Mustafa Novalić” Iman Huseinbašić i Berina Mašić.

Hasan Kikić stihovima progovara o važnosti trenutka i brzini kojom prolazi vrijeme; dočarava atmosferu rane proljetne sezone, istovremeno nosi tugu zbog prošlosti. Učenici MSŠ , Hasan Kikić” Lejla Džinić i Ajnur Mujkanović recitovali su pjesme „Behar“ i „Vrijeme”.

Bajazit Kikić učenik Paralelne osnovne muzičke OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ odsvirao je na klaviru kompziciju „Valcer a-mol” Edvarda Griega.

Održana je i promocija knjige “Blank” autora Feđe Štukana. Autor je govorio o životu i smrti, politici i vjeri, mržnji i ljubavi. Kikićevi susreti nastavljaju se danas radionicom kreativnog pisanja za učenike osnovnih škola i predstavom za djecu Dječak koji ne želi da odraste.

Predsjednik Izvršnog odbora ovogodišnjih “Kikićevih susreta” Husein Kujraković je kazao da je sve spremno za još jednu uspješnu manifestacju i da će se većina programa realizovati u Gradskom kinu zbog nestabilnih vremenskih uslova.

Radio Gradačac / Foto: Zoran Matkić i Midhat Šakić

 

Comments are closed.

YouTube