Najnovije vijesti

Otvoreni “Kikićevi susreti 2021.”

08/06/2021 | objavio Radio Gradačac
Otvoreni “Kikićevi susreti 2021.”
KULTURA

„Kikićevi susreti“, tradicionalno književno i kulturno susretanje u Gradačcu koja traje već 48 godina, su svoje ovogodišnje izdanje simbolično započeli u ponedjeljak (7. juna 2021.) godine u gradskom parku ispred biste i uz stihove Hasana Kikića koje su govorili učenici istoimene gradačačke osnovne škole.

Uslijedila je svečanost otvorenja Susreta u bašti gradačačke Biblioteke na kojem se obratio predsjednik Izvršnog odbora Vahid Klopić rezimirajući aktivnosti na pripremi ovogodišnje manifestacije i realizaciju planiranih sadržaja u uslovima aktuelne epidemiološke situacije.

Književna manifestacija „Kikićevi susreti“ koja će u pet dana sadržaja raspoređenih tokom dvije sedmice ponuditi izuzetno bogat i sadržajan kulturni program u oblasti književnosti, likovne i pozorišne umjetnosti.

Prvi dan Susreta bio je posvećen časopisu za kulturu „Diwan“  čijih su 50 brojeva promovisali njegovi urednici tokom protekle 23 godine Mirsa Šarić, Dinko Delić i Amir Brka, te gradačački pisac i vjerni čitatelj časopisa Fuad Hrustić.

“Kikićevi susreti” se nastavljaju u četvrtak Danom teatra i izvođenjem monodrame „Ich liebe Deutschland“, a naredni ponedjeljak je rezervisan za likovnu koloniju domaćih slikara u gradskom parku. 17. juna će biti upriličena promocija knjige „Daroga za Katmandu“ autora Dinka Delića, pjesnika iz Gradačca koji živi u Tuzli, a sve će biti začinjeno Završnom književnom večeri.

Obzirom na poboljšanu epidemiološku situaciju, očekuje se da će ljubitelji književnosti i kulture u značajnijem broju popratiti ponuđene sadržaje ovogodišnjih Kikićevih susreta.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube