Najnovije vijesti

Otvoreni „Kikićevi susreti“

25/05/2017 | objavio Radio Gradačac
Otvoreni „Kikićevi susreti“
Manifestacije

Polaganjem cvijeća pred bistu Hasana Kikića i ceremonijom otvaranja održanom u Gradskom kinu započeli su ovogodišnji „Kikićevi susreti“.

Izvršni odbor manifestacije potrudio se da ove godine ponudi izuzetno bogat i sadržajan program, brojne promocije, izložbe i radionice za učenike i njihove nastavnike.

Na našu veliku radost „Kikićevi susreti“ održali su se tolike godine. Tome imaju dva razloga. Jedno je što u BiH postoji to pamćenje na Kikića kao emancipativnog pisca, a drugo je što je Gradačac poseban grad koji svoju tradiciju čuva. Meni je osobito čast danas da otvorim susrete“, izjavila je za Radio Gradačac Šejla Šehabović, predsjednica Izvršnog odbora „Kikićevih susreta“.

Mladi i njihovo obrazovanje imaju značajno mjesto u programskim sadržajima ovogodišnje manifestacije. Današnje generacije i učesnici „Kikićevih susreta“ odali su počast nevino stradaloj mladosti na tuzlanskoj Kapiji. Na ceremoniji otvaranja manifestacije učestvovali su učenici Gimnazije „Mustafa Novalić“ i MSŠ „Hasan Kikić“, te Zlatko Duraković, profesor u Paralelnoj osnovnoj muzičkoj školi.

Publici u Gradačcu danas je predstavljena izložba „Mak Dizdar: prvih 100 godina“ i autentično i definitivno izdanje „Kamenog spavača“ koji je priredio prof.dr. Sanjin Kordić.

Izložba se sastoji od originalnih rukopisa i predmeta iz obimne kolekcije“ Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, te bogatog multimedijalnog sadržaja. Postavljena je u prostoru BZK „Preporod“ i narednih dana je otvorena za sve posjetioce.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube