Najnovije vijesti

OV donijelo odluku u kupovini dionica JP „Komunalac“ dd. Pravobranilac poručio: Vrijeme je da se iskaže interes u korist građana

15/06/2017 | objavio Radio Gradačac
OV donijelo odluku u kupovini dionica JP „Komunalac“ dd. Pravobranilac poručio: Vrijeme je da se iskaže interes u korist građana
Gradsko vijeće

Promjena na čelu općinskog Vijeća Gradačac znači preslaganje većine, rekao je za Radio Gradačac novoizabrani predsjedavajući OV Enir Šakić.

Ja ću nastojati da obnašam dužnost predsjedavajućeg volonterski, kao u prethodnom mandatu. Nastojaću da rad OV bude što transparentniji, pokušat ću ponovo aktuelizirati pristupnost svim informacijama na OV, putem web stranice svi materijali Vijeća će biti dostupni, pokušaćemo zaista da rad OV kao predstavničkog tijela općine Gradačac, koje donosi najvažnije odluke, budu dostupne svim građanima i svoj javnosti“, rekao je Šakić.

U nastavku 5. i tokom 6. redovne sjednice OV donijelo je niz Odluka i Programa. Najviše diskusija izazvao je prijedlog Odluke o kupovini 49% dionica JP „Komunalac“ dd. Kako je rekao Načelnik Edis Dervišagić, na ovaj način komunalno preduzeće želi se u potpunosti vratiti u vlasništvo općine.

Općinski Pravobranilac Mersed Sokoljaković pojasnio je da je u ovom slučaju izvršena privatizacija iako za to nije postojala obaveza, te da su viši nivoi propustili donošenje posebnih zakona koji bi to regulisali. Nakon 15 godina i 27 sudskih presuda evidentno je postojanje nepomirljivih interesa vlasnika JP „Komunalac“ dd, pa rješenje predstavlja kupovina dionica, ali pod uslovom budućeg kvalitetnog upravljanja, upozorio je Sokoljaković. Većinom glasova vijećnici su dali saglasnost za kupovinu dionica po cijeni koja može iznositi najviše 16 KM po dionici, odn. ukupno 350.000 KM.

U redovnom i ponovljenom izjašnjavanju vijećnici su većinom glasova utvrdili Program izgradnje i rekonstrukcije lokalnih i nekategorisanih cesta i ulica za period 2017. – 2020. vrijedan oko 9,8 miliona maraka, sačinjen na osnovu prioriteta dostavljenih iz MZ-a.

Utvrđen je Program čišćenja i održavanja riječnih tokova u ovoj godini, te izvještaji o načinu korištenja dobara u općoj upotrebi. Vijeće je zaključkom obavezalo nadležne Službe da zajedno sa zakupoprimcem objekta Gradine ponudi prijedlog obima naophodnih sanacionih radova potrebnih u cilju očuvanja ovog nacionalnog spomenika.

U formi nacrta danas je prihvaćen i amandmanima dopunjen Pravilnik o jedinstvenim kriterijima za zapošljavanje u Javnim Ustanovama i Preduzećima čiji je osnivač općina Gradačac. Na izvještaje o radu i poslovanju 4 Javna Preduzeća i 6 Javnih Ustanova većina vijećnika uzdržala se od diskusije i glasanja.

Općinsko Vijeće, Kolegij, Načelnik, općinska većina zauzet će kurs vezano za politiku kada je u pitanju neusvajanje izvještaja. Mislim da ništa se bitnije neće promijenit“, izjavio je predsjedavajući Enir Šakić, te najavio skoro održavanje hitne sjednice na kojoj bi trebali biti imenovani privremeni Upravni ili Nadzorni odbori u slučajevima gdje je dosadašnjim istekao mandat.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube