Najnovije vijesti

Park Stara banja obogaćen novim sadnicama

14/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Park Stara banja obogaćen novim sadnicama
GRADAČAC

Gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić danas je potpisao Deklaraciju povodom provedbe Inicijative za zeleniju i održivu budućnost.

U okviru aktivnosti obilježavanja 13. oktobra Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa (13. oktobar – DRR dan) danas je na lokalitetu Stara banja u Gradačcu obilježen početak aktivnosti sadnje, odnosno ozelenjavanja područja grada Gradačca. Radi se o Inicijativi za zeleniju i održivu budućnost koju će Grad Gradačac u saradnji sa UNDP-om BiH realizovati sa sadnjom 1.000 sadnica do kraja godine. Na ovom lokalitetu bit će zasađeno oko 300 sadnica (smrče, bora, kestena, crvenolisne šljive i oraha).

Grad Gradačac je i kroz dosadašnje aktivnosti intenzivno radio na sadnji drveća, odnosno ozelenjavanju urbanih površina sadnjom drveća u Aleji javora, Aleji kestenova i centralnom parku, tako da je rado prihvaćena inicijativa UNDP-a da se i na ovaj način nastavi sa aktivnostima ozelenjavanja površina, a istovremeno i poboljšanju kvaliteta života i zdravlja građana. Dio sadnica, kroz odredjene preventivne aktivnosti zaštite od prirodnih i drugih nesreća, biće posađen i na lokalitetima koje ugrožavaju prirodne nesreće poplave, klizišta i slično (OŠ Zeljina Donja i Područna škola u Jasenici).

Ova aktivnost je organizovana na inicijativu UNDP BiH a u sklopu zajedničkog programa „Smanjenje rizika od katastrofa za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini“, kojeg finansiraju Vlada Švicarske i Ujedinjene nacije, a sprovode UN agencije: UNDP, UNICEF, UNESCO, UNFPA i FAO.

Program u kojem učestvuje i Grad Gradačac započeo je potpisivanjem povelje sa gradonačelnicima i načelnicima općina i gradova koji učestvuju u projektu (početkom 2020. godine), trajat će 4 godine, a ukupna vrijednosti je 8,4 miliona KM. Partneri u projektu su i Ministarstvo sigurnosti kao i entitetske civilne zaštite. Za realizaciju aktivnosti imenovana je Lokalna platforma za smanjenje rizika od katastrofa, a članovi platforme su iz sektora koji obuhvataju ovaj program.

Kroz ovaj program, u kojem učestvuje određeni broj općina i gradova iz Federacije BiH i RS, radi se na rješavanju prioriteta u oblasti smanjenja rizika od katastrofa koje su utvrdile lokalne vlasti i akteri u sektorima zaštite i spašavanja, obrazovanja, socijalne i dječije zaštite zdravlja i poljoprivrede.

Podršku današnjoj akciji ozelenjavanja parka Stara banja dali su učenici Gimnazije “Mustafa Novalić” i MSŠ “Hasan Kikić” Gradačac.

_____________________________________

Video prilog

______________________________________

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube