Najnovije vijesti

Patentirao prvu mašinu u BiH za vađenje koštica iz suhih šljiva

10/07/2017 | objavio Radio Gradačac
Patentirao prvu mašinu u BiH za vađenje koštica iz suhih šljiva
VIJESTI

Abdulah Smajlović, inovator iz Srebrenika, već dugi niz godina uspješno se bavi proizvodnjom i unapređivanjem inovativnih mašina za sušenje i preradu voća, povrća, šumskih plodova i ljekovitog bilja. Nedavno je patentirao i mašinu za iskoštavanje suhih šljiva, prvu ove vrste u BiH.

– Mašine za vađenje koštica iz suhih šljiva pojavile su se tek prije pet godina u SAD i Južnoj Koreji, ali prema iskustvima prerađivača iz našeg regiona, njihovi konstruktori još nisu uspjeli riješiti problem kako spriječiti drobljenje koštica. Ja sam uspio otići korak dalje u iznalaženju inovativnih rješenja, tako da moja mašina u procesu obrade uspješno odvaja koštice suhih šljiva bez bilo kakvih zastoja i oštećenja – ističe Smajlović.

Od ideje do realizacije prošle su tri godine, a uz iznalaženje inovativnih rješenja, u svojoj radionici vlasititim rukama je napravio i sve važne dijelove za ovu neobičnu mašinu. Ugradio je najsavremenije senzore, kamere i ostalu elektroniku za mehatroničko upravljanje, a prva testiranja pokazala su da ova mašina za osam sati može iskoštiti 300 do 500 kilograma suhih šljiva.

– Mašina je konstruirana tako da je mogu koristiti i paraplegičari i druge osobe s invaliditetom, što pruža priliku za zapošljavanje ove osjetljive kategorije stanovništva. Prva zvanična prezentacija novog patenta bit će upriličena na predstojećem Sajmu šljive u Gradačcu, a nakon toga kreće njena isporuka zainteresiranim prerađivačima – objašnjava Smajlović.

Abdulah Smajlović patentirao mašinu za iskoštavanje suhih šljiva

 

Brojne medalje

Abdulah Smajlović je 2015. godine na Sajmu šljive predstavio eko-rotacionu sušnicu za voće, povrće, šumske plodove i ljekovito bilje za koju je prošle godine dobio srebrenu medalju na 68. izložbi inovacija u Nirnbergu.

Inovatorstvom se bavi duže od 40 godina, a do sada je prijavio pet patenata i čak 58 tehničkih unapređenja u oblasti metalske i prerađivačke industrije. Svoje inovacije izlagao je na sajmovima u Moskvi, Seulu, Strazburu, Parizu, Nirnbergu, Ženevi, Ljubljani, Zagrebu, Zenici, Sarajevu i drugim gradovima na kojima se okitio brojnim zlatnim i srebrenim medaljama.

Dobitnik je posebnog priznanja Udruženja privrednika Ruske Federacije i Asocijacije privrednika Francuske.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube