Najnovije vijesti

PČELARSKA OKUPACIJA GRADAČCA: Stiglo oko 1.500 košnica, ni jedna nije prijavljena gradskim službama!

13/05/2020 | objavio Radio Gradačac
PČELARSKA OKUPACIJA GRADAČCA: Stiglo oko 1.500 košnica, ni jedna nije prijavljena gradskim službama!
GRADAČAC

Od srijede, 13. maja ove godine, u Gradačcu na teren izlaze nadležne gradske službe, inspekcija, policija i predstavnici Udruženja pčelara iz Gradačca. Cilj je snimiti sve nelegalno postavljene pčelinjake, te otkriti njihove vlasnike, a ima ih iz svih krajeva BiH.

Sve su prilike da će narednih dana seleći pčelari, koji su ovih dana u iščekivanju bagrema svoje zajednice dovezli u Gradačac na ovu pašu, morati ili se ponovo seliti, ili hitno pribavljati neophodnu registraciju kod nadležnih gradskih službi, koje propisuje federalni Zakon o pčelarstvu. Po slobodnoj procjeni trenutno je na ovom području smješteno oko 1.500 košnica, plus zajednice domaćih gradačačkih pčelara.

Podatak o 1.500 košnica u gradu “Zmaja od Bosne” mogao bi biti lijepa priča i pčelarska razglednica, ali će se po svemu sudeći pretvoriti u skandal, u kojem će svako zastupati svoju stranu. Uslijedit će optužbe, antagonizmi, istjerivanje vlastite pavde …

Bilo kako bilo, od srijede, 13. maja ove godine, u Gradačcu na teren izlaze nadležne gradske službe, inspekcija, policija i predstavnici Udruženja pčelara iz Gradačca. Cilj je snimiti sve nelegalno postavljene pčelinjake, te otkriti njihove vlasnike, a ima ih iz svih krajeva BiH.

Indikativno je da su svoje pčele na bagremovu pašu dovezli i veoma poznati pčelari, čak i predsjednici lokalnih udruženja. Čak ni oni nisu ispoštovali zakonsku proceduru prijavljivanja dovezenih pčelinjih zajednica nadležnoj gradskoj službi. O veterinarskim potvrdama da su pčele zdrave da se i ne govori. Niko ih nije dostavio ni službama Grada Gradačca, niti Udruženju pčelara.

Košnice su razbacane na svakom čeperku Gradačca, ima lokacija gdje je udaljenost između dva pčelinjaka od po pedesetak košnica jedva desetak metara.

Ipak, najteži slučaj je u mjestu Donje Ledenice. Slabo je naseljeno ljudima, ali su ga ovih dana naselili pčelari svojim košnicama. U nedjelju 10. maja ove godine je osvanuo pčelinjak sa oko 200 košnica. Vlasnik, čije podatke niko ne zna, niti ih je dostavio nadležnim organima, niti predstavnicima lokalnog Udruženja, košnice je rasporedio oko lokalnig igrališta u noći sa subote na nedjelju, nakon čega mu se izgubio svaki trag.

Jedino što se zna jeste podatak da je košnice dovezla firma “Eurtosfalt”, ali oni ne znaju čije su pčele dovezli!!!!

Kakvi respiratori i maline, “Euroafalt” i anonimni pčelar su pčelarski Solak i Hodžić!!!

Nadati se da će se tokom narednih dana policijski i veterinarski organi maksimalno uključiti, te zaustaviti anarhiju koju su u Gradačcu proizveli nesavjesni pčelari. Ako već nije kasno! Ko zna koliko je gore stiglo pčelinjih bolesti, a odatle će te bolesti otputovati dalje širom BiH!

Inače, trenutno na području Gradačca bagrem se relativno dobro “drži”. Još nije zamedio. Znat će se ovih dana. Iskusni gradačački pčelari kažu da će se sve znati ovih dana; ako ne bude kiše i mraza moglo bi biti bagremovog meda.

Ali, šta poslije!? Koliko u Gradačcu ima ATL-a? Koliko će ATL-a otputovati širom BiH?

E, to će se, nažalost, saznati kasnije, a skupo će nas koštati!

Radio Gradačac / Preuzeto: BHPČELAR (Ekrem Milić)


Napomena: Tekst odražava stavove autora, a ne stavove portala radiogradacac.ba – Radio Gradačac.


 

Comments are closed.

YouTube