Najnovije vijesti

PIJACA ili BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA

22/04/2016 | objavio Radio Gradačac
PIJACA ili BIOMETEOROLOŠKA PROGNOZA
Kolumna

 

Vjerovatno ste svi primijetili da sve veću pažnju vaših ukućana, i starih i mladih, zaokuplja biometeorološka prognoza. Niko više ne obraća pažnju hoće li vrijeme biti povoljno za bašte i njive, za usjeve i voćke, svi čekaju da li će se na karti naše države pojaviti tužni ili veseli žuti likovi.

Nevjerovatno.

Prelijepa čitačica prognoze kaže groznu vijest da nam vrijeme neće ići na ruku, da će utjecati na san, raspoloženje i da hronični bolesnici nigdje ne mrdaju po svaku cijenu.

……………………………………………….

Vahid Klopic kolumnista 150x150 xxx


………………………………………………….

Mi počinjemo živjeti po biometeorološkoj prognozi. Odmah poslije Dnevnika se počnemo osjećati loše. Pregledamo da li nam je ovjerena zdravstvena knjižica, nazovemo prijatelja ljekara da nas obavezno primi na pregled. Naravno, većina izvrši detaljan pregled kutije sa tabletama, radi potvrde, da u toj priručnoj apoteci nešto ne nedostaje.


………………………………………………..

Depresivna faca sa ekrana, mog komšiju Muzafera baca u očaj. On već ranim jutrom sjeda na taksi, i ode na Hitnu pomoć, da mu priključe neku infuziju ili da primi  injekciju, za svaki slučaj.

Poljoprivrednici ne prate hoće li kiša, da se baci đubrivo. I oni van sebe hodaju čekajući hoće li najaviti težak dan za sutra. Ako ga najave, odgađaju se poslovi, gleda se u nebo, traži olakšanje, iako možda nikakve težine i nema.

Kvartovi, sela i gradovi ne spavaju jer je najavljena nesanica. Reumatičari padnu u postelju, niko nikome riječ ne progovara jer se boji nervozne reakcije. Niko se ne smije jer je sinoć rečeno da će biti teško.

I tako to.

Kada bih bio urednik nekog Dnevnika, napravio bih najpozitivniji profesionalni prekršaj. Naredio bih toj prelijepoj čitačici prognoze da po ekranu poreda sve osmijehe. I više nego što je potrebno. I preko granica naše zemlje. Svuda po zemaljskoj kugli bih postavio osmijehe.

Olakšao bih noć narodnim masama. Muževi bi s ljubavlju pogledali svoje žene, prije zdravog sna svi bi pročitali neku veselu priču svojoj djeci, komšije bi zasjeli uz meze i harmoniku, poljoprivrednici bi vedro gledali zvjezdano nebo, mladići i djevojke bi napravili žurku, a moj komšija Muzafer bi zaboravio za bočice sa infuzijom.

Bojkotujmo da nam mediji formiraju raspoloženje. Ako nas nasikiraju vijestima, nemojte im dati da nam još diktiraju i zdravstveno stanje.

Osmijeh molim.

Život je lijep narode.

…………………………………………….

Foto: N1(screenshot)

Comments are closed.

YouTube