Najnovije vijesti

PIJACA ili ČOKOLADNI RAT

23/12/2016 | objavio Radio Gradačac
PIJACA ili ČOKOLADNI RAT
Kolumna

 

Nekoliko puta sam u ovim svojim pisanijama petkom, napominjao, da demokratskim izborima, koje je Zapad osmislio i donio na ove naše prostore, zaista na vlast mogu doći i čudni, i nekompetentni ljudi.

Naprosto je to tako.

U zadnjih godinu dana ( a eto godini je skoro kraj ) je diljem svijeta, ali i u državama ex Jugoslavije, izgovoreno i učinjeno toliko nebuloznih i suludih stvari, da pr osto ne povjeruješ.

 

A mediji, koji inače i ne rade ništa drugo, osim što sjede u kabinetima političara ili trče za njima sve do WC-a, prenose takve gluposti, da one suštinske stvari ostaju neprimijećene, i za javnost, kao nevažne.

Svađe političara, njihove mahalske, tračerske poruke, populizam i bezobrazno dopadanje svojoj izbornoj mašineriji, prelaze sve granice dobrog ukusa.

Kod nas su toga puni informativni programi i navikli smo na to.

 

Ali, čokolade u paketićima, nisu stvar našeg vilajeta. Nego šireg.

Predsjednica digne hampu, kao da se desio najgori mogući napad na državu. Ovi, proizvođači spornog slatkiša, nazovu je nacionalistom, ona njih šovinistima ( što je naravno, u oba slučaja apsolutna istina ) i čokolada od 100 grama šećera i kakaa, izazove međunarodni skandal. Čak spor, gospodo draga.

Inače, ovo je vrijeme kada se svi takmiče u toleranciji i otvaranju tržišta.

Čokolade su, uglavnom, u prvom planu javnosti na Balkanu.

 

U drugom planu je dvanaest američkih helikoptera na jednoj strani, i šest MIG-ova, i par desetina tenkova na drugoj strani.

Šta je jedna čokolada, naspram naoružavanja, i prikrivenih ratnih prijetnji, istih političara.

Već sam se nekoliko puta uvjerio, da je istinita ona – dok se dvojica svađaju, onaj treći nastrada. Bojim se da se ovaj sukob oko čokolade ne preseli u Bosnu. Njima čokolade, nama avioni i helikopteri.

Nije tako davno Bosni serviran najteži rat s kraja dvadesetog stoljeća/veka.

Čokolada, ili nešto slično, zna biti vrlo opasna stvar u rukama i ustima tipova koji štite zdravlje svog puka/naroda koji ih je na rukama, doveo na vlast.

Bosni kako bude.

Ona i nije navikla na slatkiše.

 

Za Radio Gradačac piše Vahid Klopić

Comments are closed.

YouTube