Najnovije vijesti

Počela izgradnja 12 km vodovodne mreže za područje Rajske

07/09/2021 | objavio Radio Gradačac
Počela izgradnja 12 km vodovodne mreže za područje Rajske
GRADAČAC

Početkom radova na izgradnji vodovodnih objekata i distributivne mreže za područje mjesne zajednice Rajska, projekat Vodosnabdijavanja Gradačca ovih dana je ušao u svoju posljednju fazu. Ovo će omogućiti snabdijevanje vodom oko 1000 stanovnika navedenog područja.

Jučer su na području Lukavca Gornjeg počeli radovi na proširenju vodovodne mreže, izgradnji vodovodnih objekata i distributivne mreže prema mjesnoj zajednici Rajska, čijim završetkom će oko 1000 stanovnikaovog područja dobiti mogućnost priključka na novoizgrađeni sistem južnog vodovoda koji se snabdijeva sa izvorišta Domažić.

Ugovor za izgradnju ove dionice potpisan je sredinom marta ove godine, međutim poremećaji na tržištu su prouzrokovali pomijeranje rokova.

Projekat „Vodosnabdijevanje Gradačca“ čija je vrijednost preko 30 miliona maraka ima četiri komponente i podrazumijeva izgradnju nove vodovodne mreže zajedno sa objektima za vodosnabdijevanje 20.000 stanovnika, te izgradnju 40 kilometara nove kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada Gradačca. U posljednjih nekoliko mjeseci izvode se i intenzivni radovi na rekonstrukciji azbest cementnih cijevi, cijevi nedovoljnih profila i dotrajale vodovodne mreže u užem gradskom području.

Donatori i finansijeri Projekta „Vodosnabdijevanje Gradačca“ su Švedska agencija za saradnju i razvoj, Češka razvojna agencija, Evropska banka za obnovu i razvoj, te Investicijski okvir za zapadni Balkan.

___________________________________________________________

TV PRILOG

U prilogu govori Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca

___________________________________________________________

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube