Najnovije vijesti

Počela kampanja upozoravanja na mine i NUS

15/03/2022 | objavio Radio Gradačac
Počela kampanja upozoravanja na mine i NUS
Civilna zaštita

Služba civilne zaštite Gradačac pokrenula je kampanju upozoravanja na mine i neeksplodirana ubojna sredstav (NUS) s ciljem sigurnosti i zaštite građana. Obavještenje prenosimo u cijelosti.

Kao što vam je poznato Grad Gradačac je tokom proteklog rata pretrpio velike žrtve kroz borbena dejstva, a to se nastavilo i neposredno nakon rata kada su naši sugrađani ginuli od zaostalih minsko-eksplozivnih sredstava po čemu smo bili jedna od najugroženijih lokalnih zajednica na nivou Bosne i Hercegovine.

Intenzivnim deminiranjem uspjeli smo u ogromnom procentu smanjiti veličinu rizične površine kao i mino-incidente na području našeg grada i značajno povećati sigurnost našeg stanovništva, međutim svjedoci smo da postoji značajna opuštenost pojedinaca u ovoj oblasti pa čak i i određene aktivnosti koje su kažnjive po Krivičnom zakonu.

Zbog navedenog UPOZORAVAMO stanovništvo grada Gradačac o slijedećem:

Obzirom da se približava proljeće i period lijepog vremena a samim tim i povećane aktivnosti u prirodi (čišćenje i obrada zemljišta, lov, šetnja, izleti i dr.) podsjećamo vas da na teritoriji Grada Gradačac još uvijek postoje registrovana minska polja (prema zvaničnim podacima BH MAC-a oko 4 miliona kvadratnih metara rizične površine). Sva poznata minska polja su obilježena oznakama MINE od strane BH MAC-a ali kroz dosadašnju praksu smo primijetili da neodgovorni pojedinici često uklanjaju te oznake čime dovode u opasnost i sebe i druge. Uklanjanje oznaka opasnosti MINE se tretira isto kao i postavljanje mine te je strogo zabranjeno i spada u kategoriju krivičnog djela, pa ovim putem pozivamo sve one koji su upoznati da ovo neko čini odmah obavijeste Službu civilne zaštite ili Policijsku upravu.

S tim u vezi, upozoravamo sve one koji se kreću u blizini ratnih borbenih linija da ni u kom slučaju ne ulaze u rizične površine, ne diraju uočena odnosno vidljiva minsko-eksplozivna sredstva ili sumnjive predmete i o eventualnim pronalascima istih ODMAH obavijeste Službu civilne zaštite ili Policijsku upravu.

Posebno naglašavamo da je dostupna besplatna aplikacija BH Minsko polje, te bi bilo poželjno da je svi zainteresovani instaliraju na mobilne uređaje i drže uključenom prilikom približavanja zonama rizičnih površina.

Takođe, ističemo i na veliku opasnost od NUS-a (neeksplodirana ubojita sredstva) koja je izražena na cijelom području grada i kao takva će postojati još dugo vremena.

Upozoravamo i sve one koji se kreću u zonama borbenih dejstava u kojima prelaze i entitetsku granicu da nemamo podatke da li su sva minska polja na njihovoj teritoriji obilježena. Ovo ističemo zbog činjenice da su se zadnja tri minoincidenta, odnosno pogibije naših sugrađana desile nakon prelaska entitetskih linija u rizičnim područjima.

Zbog svega navedenog molimo građane da sva sumnjiva, poznata i  nepoznata sredstva i naprave koje uoče, pronađu ili imaju informaciju o njima ne diraju, odbacuju ili na bilo koji drugi način pokušaju da ih se riješe nego da obavijeste Službu civilne zaštite ili Policijsku upravu Gradačac kako bi opasnost bila trajno uklonjena te na ovaj način spasite život kako svojih najbližih tako i živote svojih komšija i drugih stanovnika grada!

Radio Gradačac / Služba civilne zaštite Gradačac

Comments are closed.

YouTube