Najnovije vijesti

Počela obuka za CNC operatere u Trening centru

21/01/2020 | objavio Radio Gradačac
Počela obuka za CNC operatere u Trening centru
Biznis

U vrijeme kada veliki broj mladih napušta Bosnu i Hercegovinu gradska administracija u Gradačcu zajedno sa partnerima radi na zaustavljanju tog negativnog trenda osnivajući Centar koji će osposobiti mlade ljude za određene poslove, a koji su deficitarni na području grada Gradačac ali i šire. 

Kroz projekat „Osnivanje Trening centra za stručno osposobljavanje u sjevernoj Bosni“ započela je obuka za „CNC operatere“ u Gradačcu koji žele da usavrše svoje znanje iz metalskog sektora ali i oni koji žele da se prekvalifikuju za smjer CNC operatera.

Obuku u Trening centru u Vidi II, bivši objekat Starog srednjoškolskog centra, trenutno pohađa 21 kandidat. Termin obuke je od ponedjeljka do četvrtka u poslijepodnevnim satima, od 17.00 do 21.00 sati, budući da su pojedini polaznici već zaposleni. Osim iz Gradačca, polaznici obuke dolaze i iz drugih općina i gradova, poput Lukavaca i Tuzle. Obuka traje 380 sati, saopćeno je iz gradske administracije u Gradačcu.

Prvi ciklus obuke bi trebao da se završi u martu ove godine, a po riječim predstavnika Udruženja „Trening centra Gradačac“ nastavit će se sa istim programom tri do četiri ciklusa tokom godine. Maksimalan broj polaznika jednog ciklusa je 30 a uslov za početak obuke je polaganje prijemnog ispita.

Budući polaznici moraju ispunjavati i određene kriterije kao što je minimalna prosječna ocjena 3 (doba) iz stručnih predmeta kao i usmeni intervju. Na osnovu svih ovih kriterija formira se lista i prvih 30 kandidata stiče uslove za početak obuke.

Teoretski i praktični dio obuke se odvijaju u moderno opremljenim učionicama i radionicama. Instruktori su diplomirani inžinjeri mašinstva sa višegodišnjim iskustvom u automobilskoj industriji gdje se primjenjuje CNC tehnologija.

Cilj projekta je rješavanje nedostatka kvalificirane radne snage u ključnim privrednim granama u sjevernoistočnoj Bosni, čime se rješava jedan od glavnih razloga visoke nezaposlenosti i niske produktivnosti.

Ovaj projekat je podržan od strane Grada Gradačac, UNDP BiH, Turske razvojne agencije (TIKA) i lokalnih privrednika (TMD AGS d.o.o Gradačac, Tool Machine Team d.o.o. Gradačac i Ammar d.o.o. Gradačac ).

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube