Najnovije vijesti

Počela ugradnje opreme za prečistač otpadnih voda

28/08/2016 | objavio Radio Gradačac
Počela ugradnje opreme za prečistač otpadnih voda
GRADAČAC

U okviru projekta vodosnabdijevanja južnog dijela općine Gradačac, realizuju se i aktivnosti na rekonstrukciji postrojenja za tretman otpadnih voda. Završetkom ovog projekta i puštanjem u funkciju prečistača biće riješen dugogodišnji problem mještana okolnih naselja i eliminsane štetne posljedice.

1 A

U tu svrhu općina Gradačac je od Vlade Republike Češke putem Češke razvojne agencije dobila vrijednu donaciju u opremi vrijednosti oko milion eura. Općina je osigurala direktno finansijsko ulaganje za izvođenje građevinskih radova na ovom projektu u vrijednosti oko milion KM.

„Riječ je o jednom od najznačajnijih projekata za građane općine Gradačac u novijoj historiji. Nakon što ovaj prečistač počne sa radom, mi ćemo na izlazu iz prečistača imati otpadne vode koje svojim parametrima zadovoljavaju sve standarde EU“, izjavio je ovom prilikom općinski Načelnik Edis Dervišagić.

2 A

„Radi se o jednom od najsavremenijih prečistača otpadnih voda, sa najsavremenijom opremom, koji će biti u cjelosti automatiziran. U ime Općine i građana općine Gradačac još jednom izražavam najveću zahvalnost češkoj Vladi i Češkoj razvojnoj agenciji koja je donirala milion eura opreme. Građevinski radovi i ugradnja opreme idu paralelno i mi očekujemo da u predviđenim rokovima, a to je sredina novembra ove godine, pustimo u probni rad prečistač otpadnih voda i konačno riješimo ovaj problem koji ne samo da opterećuje domaćinstva, koja na ovom prostoru žive, nego i cjelokupnu privredu općine Gradačac koja je apsolutno vezana za jedan ovakav prečistač“, rekao je Devišagić.  

3 A

U skladu sa sa provedenom procedurom od strane Češke razvojne agencije za nabavku i ugradnju opreme, te njeno puštanje u probni rad zadužena je firma VHS Brno. Realizacijom projekta kapacitet prečistača će biti povećan sa sadašnjih 10 na 30 hiljada potrošača. Na osnovu dosadašnje uspješne saradnje sa općinom Gradačac, Češka razvoja agencija je nedavno  ponudila nastavak finansiranja sličnih projekata u vrijednosti oko 200 hiljada eura. 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube