Najnovije vijesti

Počeli građevinski radovi izgradnje vodovoda i kanalizacione mreže

05/10/2018 | objavio Radio Gradačac
Počeli građevinski radovi izgradnje vodovoda i kanalizacione mreže
FOTO/VIDEO

Na području Gradačca počela je izgradnja novog vodovoda kojim će biti riješeno vodosnabdijevanje pitkom vodom 15 naselja. Time će 20 hiljada stanovnika koji žive u južnom dijelu općine konačno dobiti pitku vodu.  Finansijska sredstva su obezbijeđena kreditom EBRD-a i grant sredstvima.

Dionica koju sada radimo je dionica od izvorišta Domažić do pumpne stanice PS4 ovdje pod Vučkovcima. Vrijednost ugovorenih radova je oko 550.000 eura. Paralelno s tim u toku su prirpeme za raspisivanje narednog tendera koji će obuhvatiti naselja koja gravitiraju ovom vodovodu. I drago mi je što mogu da kažem da su sve prepreke po pitanju realizacije ovog projekta uklonjene i da ovaj južni dio dio općine u narednom periodu prevazilazi najveći problem koji je do sada imao, nedostatak pitke vode, rekao je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Uporedo sa izgradnjom vodovoda radi se i rekonstrukcija kanalizacione mreže na području  MZ Škorići u okviru istog projekta.

Radi se o dijelu kanalizacione mreže koju realiziramo uz grant sredstva Češke razvojne agencije. Zaključen je ugovor sa izvođečem radova na izgradnji kanalizacije u naseljima Ledenice Donje i ledenice Gornje i u toku je dostava opreme. tako da će u nekoliko narednih dana krenuti radovi na tom projektu, ističe Dervišagić.

Vrijednost opreme koju isporučuje Češka razvojna agencija za ovaj dio projekta koji obuhvata šest mjesnih zajednica je 1,1 milon Eura od čega kanalizacionu mrežu u MZ Škorići oprema iznosi oko 400.000 KM a vrijednost radova  239.991,57 KM.  Ovim radovima bit će postavljeno 3,3 km nove kanalizacione mreže u ovoj mjesnoj zajednici koja se priključuje na novoizgrađeni prečistač otpadnih voda.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube