Najnovije vijesti

Počeli radovi na izradi projekta revitalizacije Starog grada u Gradačcu

03/04/2020 | objavio Radio Gradačac
Počeli radovi na izradi projekta revitalizacije Starog grada u Gradačcu
GRADAČAC

Danas su počeli radovi na pripremi izrade arhitektonskog-urbanističkog projekta revitalizacije i sanacije s konzervatorsko restauratorskim radovima kompleksa Starog grada u Gradačcu.

Predstavnici Arhitektonskog ateljea “Ambijent” iz Tuzle obišli su lokalitet ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine a geometri su počeli sa mjerenjima. Tokom dana dronom će biti snimljeni svi objekti i bedemi Starog grada.

Podsjetimo, nedavno su gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić i direktor  Arhitektonskog ateljea “Ambijent” iz Tuzle Husejn Dropić potpisali su ugovore o izradi tehničke dokumentacije u vezi s rekonstrukcijom kompleksa Starog grada u Gradačcu.

Prvi ugovor odnosi se na izradu idejnog arhitektonskog-urbanističkog projekta revitalizacije i sanacije s konzervatorsko restauratorskim radovima u iznosu od 81.900 KM. Drugi ugovor odnosi se na izradu glavnog izvedbenog projekta sanacije bedema s fortifikacijskim kulama, sahat-kulom i tri ulazne kapi-kule u iznosu od 111.150 KM.

Nakon završetka ove dokumentacije bit će raspisani javni pozivi za konkretne radove na sanaciji i rekonstrukciji u kompleksu Starog grada u Gradačcu.

Ovo je jedan od najzanačajnijih historijskih lokaliteta u BiH, pa se upravo zbog toga treba posvetiti posebna pažnja na očuvanju nacionalnog spomenika.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube