Najnovije vijesti

Počeli radovi na uređenu Hadžiefendijinog mezara

21/09/2017 | objavio Radio Gradačac
Počeli radovi na uređenu Hadžiefendijinog mezara
GRADAČAC

U okviru projekta izgradnje Gradskog trga Alije Izetbegovića u Gradačcu počeli su radovi na sanaciji i uređenju Hadžiefendijinog mezara.

Ovim zahvatom će se izvršiti izdizanje postamenta mezara na nivo okolne zelene površine i uređenje prilaza samom mezaru. Obzirmo da su nišani na Hadžiefendijinom mezaru oštećeni, planirana je restauracija postojećih ili izrada novih nišana, o čemu će se odluka donijeti u saradnji sa Zavodom za zaštitu i korištenje kulturno historijskog i prirodnog nasljeđa Tuzlanskog kantona.

O Hadžiefendijinom mezaru je, u svojoj nedavno promovisanoj knjizi “Otrgnuto od zaborava” i blogu historijagradacac.blogger.ba, pisao i naš sugrađanin Mirza Avdičević.

Donosimo dio priče pod naslovom “Dva turbeta kultnog značaja sa područja Gradačca” koji se odnosi na Hadžiefendijin Mezar.

Skoro svako dijete u Gradačcu zna za Hadžiefendijin mezar koji se nalazi u malom parku sa bočnog ulaza u džamiju Husejniju. U tom parku bilo je više mezara i onda jednog dana odlučeno je da se oni premjeste u džamijski harem. Što je odlučeno to je i urađeno, ali se jedino Hadžiefendijin mezar nije dao prenijeti. Tri puta je prenošen i tri puta je ponovo osvanjivao na istom mjestu. Priča je prerasla u legendu, a Hadžiefendijin mezar posato mjesto gdje se navraća, prouči fatiha i ostavi malo sitnog novca. Novac bi ubrzo pokupila djeca i to je bila njihova radost.

Ko je ustvari bio Hadžiefendija ? Njegovo puno ime p prezime bilo je Hadži Hasan ef. Muslimović. Rođen je u selu Rašljeva kod Gračanice, a po predanju bio je prvi muderis sviračke medrese. Poslije je bio muderis i u Murat-kapetanovoj medresi (zgrada bivšeg doma kulture). Umro je 1855/56 godine. U narodu je vladalo uvjerenje da je bio vidovit-evlija, kao i to da su gradačački Hadžiefendići, potomci Hadži Hasan ef. Muslimovića.

Radio Gradačac / Mirza Avdičević

Comments are closed.

YouTube