Najnovije vijesti

Počinje izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju kompleksa Kule Zmaja od Bosne

06/03/2020 | objavio Radio Gradačac
Počinje izrada tehničke dokumentacije za rekonstrukciju kompleksa Kule Zmaja od Bosne
GRADAČAC

Kula Husein kapetana Gradaščevića zaštitni je znak i prepoznatljiv simbol Gradačca. Objekat čuvene Gradine zajedno sa sahat kulom, karaulama i ostalim objektima kompleksa teško odolijeva zubu vremena, zbog čega se posljednjih godina intenzivno govori o potrebi rekonstrukcije i zaštite.

Nakon pribavljenje saglasnosti Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i provedene procedure izbora izvođača, u gradskoj upravi u Gradačcu postpisana su dva ugovora o izradi tehničke dokumentacije ukupne vrijednosti 193.000 KM. Jedan podrazumijeva izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog projekta revitalizacije i sanacije cijelog kompleksa, a drugi izradu izvedbenog projekta koji će omogućiti neophodne hitne intervencije.

„Na računu Grada Gradačca već se duže vremena nalazi milion KM koji je osiguran za ove namjene iz sredstava federalnog Ministarstva za zaštitu okoliša i turizam. Mi smo u proteklom periodu uradili projektni zadatak i pribavili potrebne saglasnosti i Ministarstva i nadležnih institucija i raspisali javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacija“, rekao je gradonačelnik Edis Dervišagić. „Odmah po završetku tehničke dokumentacije mi ćemo pristupiti raspisivanju javnih poziva za konkretne radove na sanaciji oštećenja u kompleksu Starog grada i vjerujem da ćemo već u toku ove godine imati izvođače koji će raditi na sanaciji bedema, sahat kule, onih najugroženijih dijelova objekta“, najavio je Dervišagić.

Ovaj zahtjevan zadatak povjeren je Arhitektonskom ateljeu „Ambijent“ iz Tuzle, čiji tim ima iskustva u radu na projektima sanacije objekata kulturno-historijskog naslijeđa. Svjesni su kompleksnosti preuzetog projekta za šta su rokovi 90, odn. 120 dana.

„Lijepo je učestvovati u ovakvom poslu. Radi se o višegeneracijskom projektu, što sa sobom nosi i jako veliku odgovornost. Mi ćemo nastojati da udovoljimo zadanim rokovima i da ovaj posao maksimalno dobro uradimo koristeći sve naše kapacitete i kapacitete iz BiH koji znaju ovu oblast“, rekao je nakon potpisivanja ugovora Husein Dropić, osnivač i direktor Arhitektonskog ateljea „Ambijent“.

Uporedo sa izradom tehničke dokumentacija odvijat će se geofizička istraživanja kompleksa Starog grada, a sve bi u konačnici trebalo definisati buduće zahvate, namjenu i način korištenja jednog od najznačajnijih kulturno-historijskih objekata Bosne i Hercegovine.

Radio Gradačac/Foto: Mirel Bijedić

Comments are closed.

YouTube