Najnovije vijesti

Podrška sanaciji lokalnih puteva iz budžeta TK, prioritet put prema Rajskoj i Jasenici

25/04/2022 | objavio Radio Gradačac
Podrška sanaciji lokalnih puteva iz budžeta TK, prioritet put prema Rajskoj i Jasenici
GRADAČAC

U petak je u Gradačcu održan prvi u nizu sastanaka predstavnika Ministarstva trgovine, turizma i saobraćaja TK i kantonalne Direkcije regionalnih cesta. Bilo je riječi o do sada realiziranim projektima na sanaciji tri lokalna puta ali i prioritetima  u ovoj godini. Obećana je podrška u daljoj sanaciji lokalnih puteva u Gradačcu, spram raspoloživih sredstava i iskazanih potreba predstavnika lokalnih zajednica.

Budžetom TK za ovu godinu za sanaciju lokalnih puteva predviđeno je dodatnih 2 miliona maraka, što je na koncu ukupno 3,8 miliona. Kako bi pomenuta sredstva u budućnosti bila namjenski iskorištena poslužiće sastanci resornog ministarstva i Direkcije regionalnig cesta TK sa predstavnicima lokalnih zajednica. „Nakon toga ćemo ići u raspisivanje javnog poziva i izabrati one projekte koji su u ovom momentu neophodni. Kada je u pitanju Gradačac ja smatram, pošto sam iz Gradačca da je nama u prioritet svih prioriteta put prema Rajskoj Jesenici od Vide. Ovaj put koji smo započeli ovdje je put na Bagdalama jer su oni stvarno u lošem stanju.“, istakao je Mustafa Šakić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Riječ je o ulici koja vodi od grada kroz Hadžimuhamedoviće prema naselju Bagdale dužine 800 m. U ovu dionicu uloženo je 166 hiljada maraka. U završnoj fazi su i radovi u Mionici Centar, dužine 130 metara vrijednosti 21 hiljadu maraka. Prioritet je dalja sanacija puteva uporedo sa rekontrukcijom 40 km azbest cementne mreže.

„Naš je cilj da kroz realizaciju projekta vodosnadijevanja uz podršku Vlade TK i budžeta Grada Gradačac rekonstruišemo gradske ulice da budu u stanju kakva je ova novoizgrađena. To su gradske ulice i putevi koji povezuju mjesne zajednice sa centrom grada, dakle glavni putni pravci od naseljenih mjesta MZ Rajska, Novalići prema centru grada, Međeđa Donja, Kerep, poručje Mionica“  rekao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

Osim lokalnih u prošloj godini u Gradačcu je rekonstruirano 1420 metara regionalnih puteva.  „Radi se o regionalnoj cesti R 460 Gračanica-Bukva-Doborovci- Srnice. Radi se o dva projekta. Jedan je bio dužine 900 metara, drugi dužine 520 metara. Ono što je također bitno jeste da je i ove godine planom Direkciuje predviđena jedna dionica na tom istoj regionalnoj cesti. Radi se o dionici od centra Srnica Donjih prema magistralnoj cesti Ormanica- Gradačac. Radi se o dužini od 1110 metara, odnosno vrijednost je milion KM. Za koji dan treba da i tender za navedni projekat.“, rekao je Zijad Omerčić, direktor Direkcije regionalnih cesta TK.

Ministarstvo trgovine, turizma i saobraćaja i Direkcija regionalnih cesta TK naredne sedmice organiziraće sastanke u Gračanici i Srebreniku.

Radio Gradačac / RTV TK

Comments are closed.

YouTube