Najnovije vijesti

Pojačan inspekcijski i policijski nadzor nad provođenjem mjera epidemiološke zaštite

12/03/2021 | objavio Radio Gradačac
Pojačan inspekcijski i policijski nadzor nad provođenjem mjera epidemiološke zaštite
Tuzlanski kanton

Imperativ hitnosti provođenja mjera epidemiološke zaštite, naveden u naredbama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i Vlade Tuzlanskog kantona, bio je povod za današnji sastanak dijela Kantonalnog štaba civilne zaštite, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija TK, Uprave policije TK, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove,  Službe za inspekcijske polove Grada Tuzle i Radio–televizije Tuzlanskog kantona.

„Cilj ovog sastanka jeste povećanje stepena kontrole provedbe epidemioloških mjera na području našeg kantona, posebno u periodu nadolazećeg vikenda. S obzirom da očekujemo da bi tokom vikenda moglo doći do povećanog broja okupljanja građana današnji sastanak je upriličen s ciljem povećanja stepena i efikasnije kontrole provedbe mjera koje su na snazi. Usaglasili smo modele rada u narednom periodu, a u prvom redu to znači intenziviranje kontrola i saradnju i zajedničko djelovanje ovih službi“, kazao je ministar zdravstva Božo Jurić ističući da će fokus ovih aktivnosti biti usmjeren na preventivno djelovanje.

„Tokom vikenda sprovest ćemo određene aktivnosti na podizanju stepena svjesnosti građana da je situacija veoma zabrinjavajuća i da nam dolazi period kada bismo mogli biti izloženi dodatnoj opasnosti u ovom smislu. Nadamo se da će građani prepoznati ovaj vid proaktivnog djelovanja i poštivanjem propisanih mjera pokazati ozbiljnost shvaćanja situacije u kojoj se nalazimo. Naš fokus bit će usmjeren na zatvorene objekte i poštivanje mjera u njima, ali bit ćemo prisutni i na otvorenim prostorima“, kazao je ministar unutrašnjih poslova i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite Midhat Dobrnjić.

Danas dogovorene aktivnosti prije svega imaju preventivni karakter, te su još jednom svi građani pozvani na poštivanje mjera kako bi se izbjeglo represivno djelovanje.

„Prvenstveni nam je zadatak da povećamo stepen poštivanja mjera iz razloga što su u proceduri donošenja izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru, čime će biti predviđene kaznene mjere za sve one koji se ne budu pridržavali propisanih mjera zaštite. Također će biti omogućeno i da te kazne izriču službenici policije. S tim u vezi molim građane i privredne subjekte da nam pomognu u ovoj situaciji, da poštuju mjere, kako nas ne bi primorali da represivnim mjerama stanje dovodimo na nivo primjeren situaciji u kojoj se nalazimo“, zaključio je ministar Dobrnjić.

Radio Gradačac / Vlada Tuzlanskog kantona

Comments are closed.

YouTube