Najnovije vijesti

Pojašnjenje jučerašnjih mjera Kriznog štaba Tuzlanskog kantona

17/03/2020 | objavio Radio Gradačac
Pojašnjenje jučerašnjih mjera Kriznog štaba Tuzlanskog kantona
Tuzlanski kanton

Obzirom da su se u javnosti pojavile određene nejasnoće u vezi sa jučer donesenim mjerama Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, Štab je danas pripremio pojašnjenje i precizniju uputu.

Uzimajući u obzir vrste objekata koji su bile predmet brojnih upita obavještavamo javnost da:

Saloni namještaja, saloni keramike, saloni kupatilskog namještaja, trgovine odjećom i obućom, butici, prodavnice rasvjete, prodavnice u kojima se prodaju samo kozmetički proizvodi, ne predstavljaju esencijalne potrebe građana i dužne su zatvoriti svoje objekte za kupce za vijeme trajanja vanredne situacije.

Zabranjuje se rad stočnih pijaca, autopijaca, pijaca sa prodajom polovne i nove odjeće i obuće. Na pijacama se može prodavati voće i povrće, poljoprivredno-prehrambeni proizvodi do 18 sati, uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

Prodavnice autodijelova, autopraonice i vulkanizeri, prodavnice građevinskih materijala, bijele tehnike, mjenjačnice, prodavnice i servisi mobitela, računarske opreme, knjižare – koje se nalaze izvan tržnih centara im je omogućen direktan ulaz kupcima bez prolaska kroz zajedničke površine tržnih centara, autoservisi, stanice za tehnički pregled vozila – mogu raditi do 18:00 sati, uz strogo ograničenje broja posjetilaca koji istovremeno mogu boraviti u prostoru (jedna osoba na 50 m2, a maksimalno 5 kupaca istovremeno prisutnih kod objekata većih od 200 m2), te striktno pridržavanje mjera pojačane dezinfekcije i čišćenja prostorija i površina, uz preporuku upotrebe kartičnog plaćanja.

Specijalizirane trgovine sa prehrambenim i higijenskim artiklima (DM, CM i sl.) i maloprodajne trgovine zdrave hrane, poljoprivredne apoteke, mesnice, drugstori, kiosci izvan tržnih centara ili je u njih direktan ulaz kupcima omogućen bez prolaska kroz zajedničke površine tržnih centara – mogu raditi do 18 sati, uz strogo ograničenje broja posjetilaca koji istovremeno mogu boraviti u prostoru (jedna osoba na 50 m2, a maksimalno 5 kupaca istovremeno prisutnih kod objekata većih od 200 m2), te striktno pridržavanje mjera pojačane dezinfekcije i čišćenja prostorija i površina, uz preporuku upotrebe kartičnog plaćanja.

Benzinske pumpe mogu raditi 6 do 18 sati, a rad se odnosi na kompletan rad, artikle u trgovini i prodaju naftnih derivata.

Objekti brze prehrane (fast food) – mogu raditi do 18 sati, isključivo „šaltersku prodaju“, bez zadržavanja kupaca u prostoru i ispred njega uz pridržavanje higijensko-epidemioloških mjera.

U trgovinama, supermarketima, hipermarketima i drugim prodavnica prehrambenih i higijenskih artikala ograničiti broj kupaca koji istovremeno borave u istim. Preporuka je da bude jedan kupac na 50 m2, a maksimalno deset kupaca za površine veće od 500 m2).

Obzirom na radno vrijeme zdravstvenih ustanova i nekih ambulanti apotekama se dozvoljava rad do 19 sati. Apoteke koje imaju Rješenje Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona o organizaciji 24 – satnog radnog vremena ili su obuhvaćene Odlukom o određivanju dežurnih apoteka, dozvoljava se rad u skladu sa Rješenjem ili Odlukom.

Dostavu hrane mogu vršiti samo ugostiteljski objekti koji već posjeduju dozvolu za dostavu od strane nadležnog organa.

Traži se od servisa brzih pošti i ostalih prodajno-dostavnih servisa koji vrše dostavu direktno kupcima na adrese da obustave isporuke ukoliko njihovi uposlenici za dostavljanje nemaju adekvatnu ličnu zaštitnu opremu (rukavice, maske, dezinficijensi). Potrebno je da urade i dezinfekciju paketa prije dostavljanja. Traži se da uposlenici poštuju mjere minimalnog socijalnog kontakta.

Traži se od poslodavaca da imaju razumijevanja za osobe koje imaju malu djecu do 10 godina kod kuće, radi eventualnog prilagođavanja radnog vremena novonastaloj situaciji.

Traži se od svih poslodavaca racionalno upravljanje ljudskim resursima, zaštita radnika na radnom mjestu poštujući mjere pojačane dezinfekcije, te mjere minimalnog socijalnog kontakta sa kolegama i strankama.

Sve druge djelatnosti kojima nije izričito zabranjen rad potrebno je da rad usklade sa naredbama i pojašnjenjima Kriznog štaba.

Navedene naredbe i pojašnjenja podložne su promjenama u skladu sa razvojem higijensko-epidemiološke situacije na Tuzlanskom kantonu. Nadzor nad izvršavanjem ovih mjera provodit će općinski/gradski, kantonalni i federalni inspektori.

Još jednom apelujemo na sve građane da s krajnjom ozbiljnošću prihvate i ponašaju se u skladu sa naloženim mjerama. Činjenica da je na području cijele države Bosne i Hercegovine, regiona i šire proglašeno vanredno ili tome ekvivalentno stanje dovoljno govori o tome u kakvoj se borbi nalazimo i sa kakvom se prijetnjom suočavamo.

Ponavljamo, mjesta i razloga za paniku nema, ali moramo svi zajedno učiniti ono što je u našoj mogućnosti kako bi smo što bolje kontrolisali trenutnu situaciju.

Radio Gradačac / Krizni štab TK

Comments are closed.

YouTube