Najnovije vijesti

Policiji Tuzlanskog kantona isporučeno 45 novih vozila

16/11/2022 | objavio Radio Gradačac
Policiji Tuzlanskog kantona isporučeno 45 novih vozila
Tuzlanski kanton

Na današnjoj svečanosti Ministarstvo unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona je promovisalo novoformiranu Jedinicu za saobraćaj, a premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić i ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Hajrudin Mehanović su službenicima policije na korištenje predali novih 45 motornih vozila. Radi se o 5 kombi vozila za potrebe Jedinice za specijalnu podršku, 40 vozila za potrebe uniformisane i kriminalističke policije u policijskim upravama i policijskim stanicama, a od ponedjeljka će u punu funkciju i upotrebu biti stavljena i dva specijalna vozila za evidentiranje saobraćajnih prekršaja – presretača. Ukupna vrijednost ove nabavke je više od 2 miliona KM i radi se o najvećoj pojedinačnoj nabavci vozila u posljednjih više od 20 godina.

„Današnji događaj kruna je jedne od faza projekta opremanja Ministarstva unutrašnjih poslova i službenika policije Tuzlanskog kantona, a što smo obećali prilikom našeg imenovanja. Ovo je pokazatelj da mi ostajemo na istom kursu. Ulaganje u sigurnost nije trošak, to je investicija, jer lična i imovinska sigurnost je preduslov za sve ostalo. Za investicije, privredni i ekonomski, kulturni, sportski i sveukupan društveni razvoj“, kazao je danas premijer Halilagić.

„Osim uručivanja i promocije novih vozila, danas promoviramo i novoformiranu jedinicu za saobraćaj i ona će od ponedjeljka biti u punom kapacitetu, zajedno sa novim specijalnim vozilima tzv. presretačima. Građani su se ovim vozilima već imali priliku upoznati. Ona još ove sedmice djeluju preventivno, ali od ponedjeljka će ovaj sistem u potpunosti početi sa svojom primjenom, odnosno represivnim mjerama prema učiniocima saobraćajnih prekršaja. Sve ove nabavke trebalo bi da doprinesu mobilnosti i efikasnosti službenika policije i ostvarivanju svih onih zadaća koje se stavljaju pred ovaj organ“, riječi su ministra Mehanovića, koji je ovu priliku iskoristio i da najavi da će u narednim danima biti potpisani i ugovori i za nabavku oklopnih transportera, dok se nastavlja i procedura za nabavku dugih cijevi koja je u više navrata bila obustavljena zbog žalbi od strane dobavljača.

Direktor uprave policije Dževad Korman se zahvalio Vladi Tuzlanskog kantona na prepoznavanju značaja ulaganja u opremu za rad Uprave policije,

„Najnovijim izmjenama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji MUP-a TK nakon skoro 20 godina ponovo je formirana Jedinica za saobraćaj. Njena isključiva nadležnost će biti sigurnost saobraćaja na području Tuzlanskog kantona sa akcentom na magistralne i regionalne puteve. Ova jedinica je opremljena sa najmodernijim vozilima za obavljanje zadataka, a to je prije svega evidentiranje prekršaja  u oblasti bezbijednosti saobraćaja, ali i drugih prekršaja i krivičnih dijela iz nadležnosti policije“, kazao je direktor Korman. One je ovom prilikom istaknuo i da su rezultati koje policija ostvaruje tokom ove godine na zadovoljavajućem nivou, te da imamo trend poboljšanja parametara u svim oblastima.

„Nažalost događaji i ubistva koja su se desila u proteklih nešto više od mjesec dana su razumljivo uznemirili građane Tuzlanskog kantona, ali danas želimo istaknuti da su sva ova krivična djela rasvijetljena, otkriveni su počinioci i dalje su predata na postupanje nadležnom tužilaštvu. Kada je u pitanju stanje u oblasti saobraćaja, i tu imamo pozitivne trendove, a u prilog tome ide podatak da je manji broj smrtno stradalih i povrijeđenih lica u saobraćajnim nesrećama“, zaključio je direktor Korman.

Radio Gradačac / Odjeljenje za informisanje Vlade TK

Comments are closed.

YouTube