Najnovije vijesti

Porezna uprava Federacije BiH će izvršit pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata

25/12/2017 | objavio Radio Gradačac
Porezna uprava Federacije BiH će izvršit pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata
FBiH/BiH

Porezna uprava Federacije BiH uputila je poziv poreznim obveznicima  koji  organizuju izvođenje žive muzike da blagovremeno izvrše svoje zakonom propisane obaveze.

U saopćenju za javnost Službe za informisanje Porezne uprava Federacije BiH se navodi da su poreski obveznici dužni da tri dana prije početka organizovanja žive muzike u ugostiteljskom objektu prijaviti dan početka i dan završetka organizovanja žive muzike. Dužni su i podnijeti prijavu o obračunatoj i plaćenoj komunalnoj taksi za izvođenje muzike uživo nadležnoj poreznoj ispostavi, u propisanom roku, odnosno u skladu sa kantonalnim zakonima. A sa izvođačem žive muzike zaključiti ugovor o autorskom djelu, odnosno obračunati, obustaviti i prijaviti porez na dohodak, doprinos za PIO/MIO i doprinos za zdravstveno osiguranje i to prilikom svake isplate autorskog honorara izvođaču.

Izvršavanjem navedenih obaveza bit ćete pošteđeni sankcija i mjera kao što su: novčane kazne u iznosu od od 500,00 KM do 10.000,00 KM za pravno lice i novčane kazne za odgovorno lice u pravnom licu u iznosu od od 200,00 KM do 2.000,00 KM i novčane kazne za fizičko lice u iznosu od od 200,00 KM do 3.000,00 KM, navode iz Porezne uprave Federacije BiH.  

Pred nastupajuće novogodišnje praznike, Porezna uprava Federacije BiH će na području Federacije BiH izvršit pojačanu kontrolu ugostiteljskih objekata  radi provjere zakonitog organizovanja muzike uživo.

Pozivamo vas da izvršite navedene i druge porezne obaveze, u skladu sa poreznim i drugim propisima, jer cilj Porezne uprave Federacije BiH nije kažnjavanje poreznih obveznika, poručuju iz Službe za odnose s javnošću.

 

Radio Gradačac / Služba za odnose s javnošću Porezne uprave Federacije BiH

Comments are closed.

YouTube