Najnovije vijesti

Posljedice pandemije COVID19 ne može izbjeći ni CIMOS „TMD Automobilska industrija“ d.o.o. Gradačac

24/06/2020 | objavio Radio Gradačac
Posljedice pandemije COVID19 ne može izbjeći ni CIMOS „TMD Automobilska industrija“ d.o.o. Gradačac
Biznis

U povodu trenutne situacije uzrokovane COVID19 pandemije i pokretanja programa zbrinjavanja uposlenih radnika u redakciju Radio Gradačca stigla je pisana Izjava za medije Uprave CIMOS-a koju prenosimo u cijelosti:

Pogođen ekonomskim posljedicama COVID19 pandemije, CIMOS „TMD Automobilska industrija“ d.o.o. Gradačac je bio primoran da pokrene program zbrinjavanja za određeni broj uposlenih.

Nakon što je u martu 2020. godine došlo do pandemije bolesti COVID-19, došlo je do prekida prodaje vozila i brojnih drugih povezanih aktivnosti na tržištu, te posljedično do prekida proizvodnje krajnjih kupaca CIMOS „TMD Automobilska industrija“ d.o.o. Gradačac za čije potrebe društvo proizvodi proizvode i od kojih prodaje zavisi, zbog čega je i samo Društvo bilo primorano privremeno zaustaviti poslovanje.

Posljedično, CIMOS „TMD Automobilska industrija“ d.o.o. Gradačac je već pretrpio drastičan pad obima poslovanja u aprilu i maju, a na osnovu prognoza prodaje vozila konačnim kupcima do kraja godine proizilazi i značajno smanjen obim prodaje do kraja 2020. godine. Automobilska industrija je naime jedan od najteže pogođenih sektora ove pandemije. Prognoza za 2020. godinu je jako loša i prodaja putničkih vozila u Evropi se trenutno smanjuje, pokazujući broj manji od 16 miliona jedinica (za poređenje, u 2019. proizvedeno je 21 milion jedinica). Obzirom da će pokretanje proizvodnje u automobilskoj industriji biti sporo, očekuje se visok procenat neiskorišćenih proizvodnih kapaciteta u svim segmentima.

Kao rezultat navedenog, Cimos „TMD Automobilska industrija“ d.o.o. Gradačac je primoran da odmah prilagodi poslovanje i smanji ukupan broj uposlenih, o čemu su 19.06.2020. u skaldu sa zakonom obavještene sindikalne organizacije u Gradačcu i Novom Travniku

Početkom krize u aprilu, sa sindikalnim organizacijama je dogovoren status čekanja na rad, na osnovu kojih nije došlo do smanjenja broja uposlenih iako je tada obim poslovanja pao na samo 15% od planiranog odnosno prosječno realizovanog u prethodnom periodu. Razlog za uvođenje mjere čekanja na rad je naravno bila tadašnja nada poslodavca da će se globalna situacija i tržište brzo normalizovati, čime bi brzo nastavili prijašnjim obimom poslovanja. Međutim, pokazalo se da su kriza izazvana pandemijom i njene posljedice mnogo dublje i dugotrajnije. Podsticaji od strane članica EU i ostalih država nisu doveli do osjetljive kupovine novih vozila, najvećim dijelom zbog informacija o proširenju pandemije i pooštravanju zaštitnih mjera te globalne zabrinutosti potrošača.

Zbog namjeravanih otkaza, osnivač/vlasnik Društva i Društvo imaju namjeru, na najbolji mogući način za radnike, riješiti njihov radno-pravni status, i to tako što će provesti zakonom propisanu proceduru otkaza, te radnicima isplatiti otpremnine. Društvo će također poduzeti mjere za koje smatra da se pomoću njih mogu izbjeći ili smanjiti posljedice otkaza ugovora o radu zbog ukidanja radnih mjesta/smanjenja broja izvršilaca za određena radna mjesta, odnosno mjere za koje smatraju da bi mogle pomoći radnicima da pronađu zaposlenje kod drugog poslodavca, navode iz Uprave Cimosa.

Radio Gradačac / CIMOS TMD AI Gradačac

Comments are closed.

YouTube