Najnovije vijesti

Potpisan najveći ugovor u oblasti infrastrukture u novijoj historiji Gradačca

05/07/2019 | objavio Radio Gradačac
Potpisan najveći ugovor u oblasti infrastrukture u novijoj historiji Gradačca
GRADAČAC

Danas su u Gradačcu potpisana dva ugovora za izvođenje radova u okviru projekta “Vodosnabdijevanja Gradačca” vrijednosti 4,3 miliona eura bez PDV-a kojim je obuhvaćena izgradnja najvećeg dijela sistema južnog vodovoda u dužini oko 53 km. Po vrijednosti i obimu poslova ovo su najznačajniji ugovori za izvođenje infrastrukturnih radova u novijoj historiji Gradačca.

Potpisanim ugovorima između Grada Gradačca,JP Komunalac i izvođača radova konzorcija preduzeća “Buk Promet” Bijeljina i “Balegem” Gradačac, realizacija projekata “Vodosnabdijevanja Gradačca”  ulazi u svoju najznačajniju fazu koja se odnosi na proširenje vodovodnog sistema i izgradnju vodovodnih objekata i distributivne mreže na području južnog dijela grada Gradačca.

Vrijednost radova je 4,3 miliona eura bez PDV-a uz rok završetka od 18 mjeseci, a na novoizgrađenu vodovodnu mrežu dužine oko 53 km mogućnost priključenja dobit će oko 1.500 domaćinstava iz većine mjesnih zajednica u južnom dijelu Gradačca.

Sredstva za realizaciju ugovora obezbijeđena su iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj, a svoje zadovoljstvo saradnjom sa gradom Gradačcem na jednom ovako značajnom projektu, prilikom potpisivanja ugovora, izrazio je i Ian Brown, direktor EBRD-a u BiH.

Nakon potpisivanja ugovora upriličen je obilazak i obilježavanje završetka radova na prvoj dionici sistema južnog vodovoda u kojoj je izgrađen potisno-distributivnog cjevovoda na potezu od izvorišta Domažić do pumpne stanice na raskrsnici Vučkovci – Srnice Donje u dužini od 4 km.

Prema onomo što se moglo čuti, u narednom periodu očekuje se priprema i raspisivanje javnog poziva za realizaciju radova u vrijednosti oko milion eura kojima će biti kompletiran vodovodni sistem u južnom dijelu grada Gradačca i uspostavljena veza sa postojećim vodovodom koji se snabdijeva sa izvorišta Okanovići.


Danas potpisani ugovor (T2) sastoji se od dva LOT-a. Prvi LOT obuhvata izgradnju objekata vodosnabdijevanja, tj. izgradnju komandno-kontrolnog objekta sa opremanjem bunara na izvorištu vode “Domažić”, četiri pumpne stanice i tri rezervoara za vodu. U okviru drugog LOT-a biće izgrađen cjevovod pod pritiskom, potisno-distributivni cjevovod i distributivna mreža u ukupnoj dužini 52.927,54 m.


Dosadašnje aktivnosti u okviru projekta ” Vodosnabdijevanja Gradačca” u južnom sistemu vodosnabdijevanja, odnosile su se na izgradnju potisno-distributivnog cjevovoda na potezu od izvorišta KKO – Domažić do PS4 – raskrsnica Vučkovci–Srnice u dužini od 4 km. Vrijednost ovih radova iznosi oko 558.000 eura, a finansiraju se od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Također, rađeno je i na proširenju kanalizacionog sistema u sjevernom dijelu grada Gradačca koji obuhvata naselja i područja: Škorići, Sibovac, Bagdale, naselje između Škorića i Sibovca, centar grada, Vida 1, Vida 2, Ledenice Donje i Ledenice Gornje.

Radovi se trenutno izvode na izgradnji kanalizacionog sistema u Ledenicama Donjim i Ledenice Gornjim. Radi se o izgradnji 17,5 km (do sada urađeno oko 10 km) kanalizacione mreže u vrijednosti 3.123.528 KM podržane od strane Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju SIDA (Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini).

Završeni su radovi na izgradnji kanalizacije u Škorićima u dužini 3,3 km, a radovi su finansirani od strane Češke razvojne agencije (ČRA), Grada Gradačca i drugih donatora.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube