Najnovije vijesti

Potpisan protokol o uređenju trga u Gradačcu

30/08/2016 | objavio Radio Gradačac
Potpisan protokol o uređenju trga u Gradačcu
GRADAČAC

Stavljanjem potpisa na Protokol o uređenju trga „Alija Izetbegović“ u Gradačcu, potvrđeno je postojanje svih tehničkih preduslova za konačno uređenje samog centra grada. Protokol su potpisali koordinator predstavništva turske Agencije za saradnju i kordinacije u BiH i Načelnik općine Gradačac.

1 A

Dokumentom su definisana ulaganja u ukupnom iznosu od oko 350.000 eura, što obuhvata donirana sredstva od strane partnerskog grada Sivasa u iznosu od 95.560 eura i 76.693 eura učešća općine Gradačac. Ostala sredstva osigurava TIKA, koja će tendersku proceduru izbora izvođača radova okončati do kraja septembra.

„TIKA u BiH sprovodi svoje aktivnosti od 1995.godine i do sada smo implementirali više od 700 projekata. Trenutno realizujemo dvadesetak, većinom su to građevinski projekti“, rekao je za Radio Gradačac Birol Cetin, koordinator TIKA – predstavništvo za BiH. „Uradili smo adaptaciju jedne osnovne škole na ovom prostoru, a sada krećemo da projektom koji je jako bitan za građane i ovaj grad. Po pitanju tehničke strane, sve pripreme za implementaciju su završene, a zatvoren je i finansijski dio. Dokumentacija za tendersku dokumentaciju je spremna, završit ćemo postupak do kraja narednog mjeseca i pretpostavljam da ćemo radove završiti prije predviđenog roka“, rekao je Cetin.

2 A

„Dugo građani Gradačca čekaju realizaciju ovog projekta. Sad je potpuno izvjedno, ukoliko ne budu vremenski uslovi nešto poremetili, da u narednih mjesec dana možemo očekivati okončane svih ovih tehničkih detalja i početak izgradnje trga“, izjavio je za Radio Gradačac Načelnik Edis Dervišagić.

3 A

Sam projekat podrazumijeva popločavanje većeg dijela dosadašnjeg parking prostora i rijeke Gradašnice, ugradnju mobilijara, te djelimičnu izmjenu saobraćajnica i gradnju manjeg kružnog toka. Biće izgrađeno turbe, tabija i obnovljen Hadžiefendijin mezar. 

4 A

Praktično, projekat podrazumijeva nastavak uređenja gradskog parka i proširenje šetnice do Hadžiefendijine vode. U projekat će biti uključena i firma Semmelrock sa donacijom sredstava za popločavanje trga.

5 A

MKH/Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube