Najnovije vijesti

Potpisan Sporazum o grantu EU za nastavak izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu

27/10/2020 | objavio Radio Gradačac
Potpisan Sporazum o grantu EU za nastavak izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu
FBiH/BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj /EBRD/ u BiH Manuela Naessl  jučer su potpisali Sporazum o grantu Evropske unije namijenjen nastavku izgradnje vodovodne mreže u Gradačcu.

Ranije je potpisan Sporazum o zajmu u iznosu šest miliona eura i ova sredstva koriste se za izgradnju vodovodne mreže u Gradačcu, te će nakon današnjeg potpisivanja ugovora o grantu biti osigurano 1.992.500,00 eura iz fondova Evropske unije za nastavak i finaliziranje ovih radova.

Ministar Bevanda naglasio je da je izuzetno značajno za stanovnike Gradačca da se unaprijede uvjeti života i ispune standardi iz oblasti zaštite okoliša.

Oko 150 domaćinstava će imati normalno vodosnabdijevanje nakon realizacije ovog projekta, a već ranije su započeti radovi kompletne rekonstrukcije vodovodne mreže u Gradačcu. Zahvaljujući grantu Švedske razvojne agencije (SIDA) i fondovima EU, ovaj će projekt biti uspješno okončan na zadovoljstvo stanovnika ove općine, naglasio je ministar Bevanda.

Ministar Bevanda naglasio je da će sredstva biti alocirana na Federaciju BiH, odnosno JP Komunalac iz Gradačca.

Naglasio je da saradnja s EBRD-om daje rezultate u mnogim oblastima života na području cijele BiH i da očekuje da će biti pokrenuti i novi projekti, te je posebno zahvalio Delegaciji EU u BiH i ambasadoru Johannu Sattleru na angažmanu u vezi s ovim projektima.

Sporazum je i ovog puta potpisan korespondentno, bez uobičajenih ceremonija, zbog mjera koje su poduzete u sprečavanju širenja virusa Covid-19 i propisanih epidemioloških mjera, navode iz Vijeća ministara BiH.

Radio Gradačac / VMBiH

Comments are closed.

YouTube