Najnovije vijesti

Potpisan sporazum o partnestvu u realizaciji ekološkog projekta

29/10/2019 | objavio Radio Gradačac
Potpisan sporazum o partnestvu u realizaciji ekološkog projekta
GRADAČAC

Jučer je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić potpisao Sporazum o partnerstvu u realizaciji projekta „Uređenje javnih površina na području grada Gradačac“ koje implementira Udruženje građana „Eko-zeleni“ Gradačac.

Gradonačelnik Dervišagić je dao podršku ovom udruženja za rad na realizaciji dosadašnjih i planiranih projekata koji imaju za cilj unapređenje, zaštitu životne okoline i promociju prirodnih ljepota grada  Gradačac.

Ovo udruženje je u proteklih nekoliko dana intenziviralo aktivnosti na realizaciji projekta „Ekologija za 5“ koji se implementira kroz Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD). Projekat „Ekologija za 5“  ima tri  specifična cilja.

Njegovom realizacijom će se u mjesnim zajednicama Vida I, Vida II, Jasenica, Ledenice Donje i Srnice Donje provesti akcije čišćenja javnih površina od kućnog smeća i komunalnog otpada. Izvršit će se akcije pošumljavanja i planirano je zasaditi najmanje 1000  sadnica na  javnim površinama.

Bit će održane najmanje dvije edukativne radionice i izabran najbolji promotivni video na konkursu za učenike srednjih škola sa područja Gradačca o zaštiti okoliša, koji će uticati na ekološku svijest građana.

Na području grada Gradačac u sklopu projekta ReLOaD realizuju se tri inicijative ukupne vrijednosti 95.419,36 KM za koje je iz budžeta Grada Gradačac izdvojeno 28.625,81 KM. Osim Udruženja građana „Eko-zeleni“ svoje inicijative realizuju i Udruženje „Kult“ Gradačac sa projektom „Aktivizam mladih“ i Centar za djecu sa višestrukim smetnjama „ Koraci nade“ iz Tuzle, prokekat „Svi za jednog, jedan za sve“.

Projekt ReLOaD podržava lokalne samouprave da razviju transparentne mehanizme finansiranja za organizacije civilnog društva, kako bi se bolje upoznali sa potrebama građana, a organizacije civilnog društva služe kao partneri lokalnim samoupravama i podržavaju ih u rješavanju potreba lokalne zajednice.

Očekuje sa da će 20.000 građana u BiH imati koristi od preko 80 projekata civilnog društva, koje će se implementirati u okviru ReLOaD projekta, tokom trogodišnjeg perioda 2017-2020. Regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira Evropska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube