Najnovije vijesti

Potpisan ugovor za izgradnju 12 kilometara vodovoda u naselju Rajska

17/03/2021 | objavio Radio Gradačac
Potpisan ugovor za izgradnju 12 kilometara vodovoda u naselju Rajska
FOTO/VIDEO

Danas je u Gradačcu organizovano potpisivanje ugovora za posljednju dionicu proširenja vodovodnog sistema vodosnabdijavanja  južnog dijela Gradačca. Radi se o izgradnji vodovodnih objekata i distributivne mreže u MZ Rajska. Ugovor je potpisan između JP “Komunalac” d.d. Gradačac i Konzorcija izvođača “Buk promet” d.o.o. Bijeljina i “Balegem” d.o.o. Gradačac.

Vrijednost ugovorenih radova je 519.776,42 eura, a projektovana dužina vodovodne mreže koja će se graditi je 12,2 kilometra. Rok za izvođenje radova je 10 mjeseci. Po završetku radova na novoizgrađeni vodovodni sistem će se moći priključiti oko 1000 stanovnika.

Mi nastavljamo uspješnu saradnju sa preduzećem Balegem na izvođenju radova započetog vodovodnog sistema u Gradačcu. Radi se o T-3 projektu od naselja Lukavac Gornji prema naselju Rajska. Osim cjevovoda predviđena je i izgradnja jedne pumpne stanice koja će obezbjediti vodosnabdijevanje viših djelova ovog naselja. Nadamo se da ćemo radove završiti u predviđenom roku, kao i prethodne radove na ovom projektu vodosnabdijevanja Gradačca, rekao je Miroslav Jovanović direktor „Buk promet“ d.o.o. Bijeljina.

Projekat „Vodosnabdijevanje Gradačca“ čija je vrijednost preko 30 miliona maraka ima četiri komponente i podrazumijeva izgradnju nove vodovodne mreže zajedno sa objektima za vodosnabdijevanje 20.000 stanovnika, te izgradnju kanalizacione mreže u sjevernom dijelu grada Gradačackao i 40 kilometara nove kanalizacione mreže. Nedavno se započelo sa rekonstrukcijom azbest cementnih cijevi, cijevi nedovoljnih profila i dotrajale vodovodne mreže u užem gradskom području.

Prethodnih godina radili smo vodovodnu mrežu od izvorišta Domažić do naseljenih mjesta u južnom dijelu i u tom poslu osigurali smo i implementirali sredstva od oko 5,5 miliona eura. Danas smo potpisali ovaj ugovor za preostala sredstva namijenjena za ove radove. U proteklim danima smo uveli izvođača i u radove na zamjeni rekonstrukcijom azbest cementnih cijevi, cijevi nedovoljnih prečnika i dotrajale vodovodne mreže u gradskom jezgru u vrijednosti oko dva miliona eura. Obzirom da smo proteklih godina završili izgradnju kanalizacione mreže u sjevernom dijelu gradske zone, te novi prečistač otpadnih voda, jasno je da je realizacija cjelokupnog projekta ušla u završnu fazu, rekao je gradonačelnik Edis Dervišagić.

Dodaje da do kraja 2022. godine treba da budu završeni ugovoreni i započeti radovi čime će se najveći problem grada Gradačca a to je problem vodosnabdijevanja u cijelosti riješiti.

Nama ostaje da u narednim godinama nekim manjim projektima još popunjavamo vodovodni sistem u onim segmentima gdje to nije riješeno, zaključio je Dervišagić. 

Donatori i finansijeri Projekta „Vodosnabdijevanje Gradačca“ su Švedska agencija za saradnju i razvoj, Češka razvojna agencija, Evropska banka za obnovu i razvoj, te Investicijski okvir za zapadni Balkan.

Procjena je da će završetkom ovog projekta biti obezbijeđeno snabdijevanje vodom građana sa područja grada Gradačca, uz projektovano povećanje broja novih korisnika, za narednih više od 50 godina.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube