Najnovije vijesti

Potpisan ugovor za nastavak rekonstrukcije gradskog kina

20/10/2021 | objavio Radio Gradačac
Potpisan ugovor za nastavak rekonstrukcije gradskog kina
GRADAČAC

Ugovor o udruživanju sredstava u okviru projekta PRO-Budućnost za sanaciju gradskog kina koji finasira USAID potpisan je jučer u gradskoj upravi Gradačac. Implementator podprojekta koji obuhvata završne građevinske radove na uređenju unutrašnjosti gradskog kina je Američka navladina organizacija Catholic Relief Services (CRS) u BiH. Vrijednost podprojekta je 147 hiljada KM za koji će se iz gradskog Budžeta izdvojiti oko 82.000 KM. Rok za izvođenje radova je 80 radnih dana.

Ugovor o udruživanju sredstava za ovaj podprojekat su potpisali Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca i Džennana Memišević-Panjeta, predstavnica CRS u BiH.

Kroz projekat PRO-Budućnost i uz pomoć naših donatora i prijatelja iz USAID-a i CRS-a vjerujem da ćemo do proljeća imati završenu i ovu fazu rekonstrukcije, koja će nam omogućiti da naredne godine uz još neka finansijska sredstva stavimo objakat u funkciju. Sa ovim ugovorom ukupno uložena sredstva u dosadašnju rekonstrukciju objekta gradskog kina su premašila 400.000 KM. I to potvrđuje da smo čvrsto kao lokalna zajednica opredjeljeni da rekonstrukciju gradskog kina konačno apostrofiramo kao jedan uspješno završen projekat, rekao je gradonačelnik Dervišagić.

Sanacija objekata planirana je u okviru projekta izgradnje mira PRO-Budućnost (Povjerenje, razumijevanje, odgovornost za budućnost) kojeg provodi humanitarna organizacija Catholic Relief Services (CRS) sa partnerima u 75 lokalnih zajednica.

Nama je izuzetno drago što u okviru ovog projakta PRO-Budućnost realiziramo ovaj projakat u Gradačcu, jer je to jedna od osam lokalnih zajednica koja je u ovoj 2021. godini dobila ova sredstva. Naravno, zahvaljajući radu administracije i spremnosti da sufinasira ovaj projekat. Jer, osnovni uslov je da projakats e sufinasira u m,inimalnom iznosu od 20 posto,a Grad Gradačac sufinasira u većem iznosu, istakla je Džennana Memišević-Panjeta, predstavnik CRS u BiH.

Radove na sanacija elektroinstalacija, proširenju galerije i uređenje bine, izradi stropne konstrukcije, zidnih i podnih obloga te završno uređenje sanitarnih čvorova će izvoditi firma ASILTing.

Do sada su realizovane dvije faze rekonstrukcije zgrade gradskog kina u Gradačcu u koju je utrošeno preko 260.000 maraka.Vrijednost radova druge faze je iznosila 208.326,45 KM a finansiraju se uz podršku Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK i budžeta Grada Gradačac. Završeni su radovi na krovnom pokrivaču i unutrašnjoj rekonstrukciji dvorane kao i izradi klimatizacije i ventilacije u cjelokupnom objektu.

U februaru 2020. godine počeli su radovi na rehabilitaciji gradskog kina u okviru projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u Bosni i Hercegovini”. Ukupna vrijednost ove faze projekta je 53.909 KM, a finansira se od strane Vlade Švicarske i Vlade Švedske posredstvom UNDP -a u BiH u iznosu od 21.000 KM i Grada Gradačac u iznosu 32.909 KM. Cjelokupni projekat implementira UNDP u BiH.

Inicijativa za projekat “Rehabilitacije gradskog kina u inovativno i inkluzivno mjesto” potekla je s Foruma građana koji je održan u aprilu 2019. godine. Na Forumu su učestvovali predstavnici mjesnih zajednica, nevladinih organizacija i drugi zainteresovani građani s područja grada Gradačca.

Cilj Foruma bio je da se kroz razgovor sa građanima o zajedničkim problemima i mogućim rješenjima dođe do preporuka i konkretizacije ideje koja će se realizirati kroz projekat. Forum se opredijelio da bi prevashodno trebalo sanirati i obnoviti postojeću zgradu gradskog kina kako bi ovaj objekat bio funkcionalan.

Završetkom ovog projekta Gradačac bi trebao dobiti savremenu multifunkcionalnu dvoranu za kino, ali i pozorišne predstave, koncerte i druge sadržaje.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube