Najnovije vijesti

Potpisan ugovor za rekonstrukciju prečistača otpadnih voda

31/05/2016 | objavio Radio Gradačac
Potpisan ugovor za rekonstrukciju prečistača otpadnih voda
GRADAČAC

Rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za tretman otpadnih voda u Gradačcu je jedan od prioritetnih infrastrukturnih projekata koji je fokusiran na stvaranje što boljih uslova za razvoj privrede i ekološki zdravu sredinu za preko 18.000 stanovnika ove općine.

Općinski načelnik Edis Dervišagić istakao je zadovoljstvo početkom implementacije ovog projekta, koji je najznačajniji infrastrukturni projekat na općini Gradačac u posljednje četiri decenije.

– Ovim radovima stvaraju se još povoljniji uslovi življenja i razvoja privrede na općini ali i započinju konkretne aktivnosti na realizaciji projekta vodosnabdijevanja južnog dijela općine Gradčac, rekonstrukcije postojeće gradske mreže, proširenja kanalizacione mreže i obnove glavnog postrojenje za tretman otpadnih voda. Cjelokupni projekat vodosnabdijevanja, rekonstrukcije postojeće mreže i postrojenja za tretman otpadnih voda je vrijednosti 18 miliona KM, istakao je općinski načelnik Edis Dervišagić.

Ugovor_kolektorVrijednost građevinskih radova je preko 900.000 KM koje finasira Općina Gradačac. Nadzor će vršiti IPSA Institut iz Sarajeva a izvođač radova je firma Džena d.o.o. Gradačac.

Rok za izvođenje građevinskih radova je kraj mjeseca novembra i vlasnik firme Džena d.o.o. Gradačac Hasan Topčagić je prilikom potpisivanjua ugovora istakao kako će rokovi biti ispoštovani prema ugovoru.

– Mi smo dali čvrtsta obećanja i svi rokovi će biti urađeni po ugovoru, kako od strane Općine tako i od strane firme Džena, rekao je Hasan Topčagić.

Vlada Češke Republike je dopremila veći dio opreme i uporedo sa građevinskim radovima vršit će se montaža postrojenja i za očekivati je da će prečistatč otpadnih voda do kraja godine biti ponovo u funkciji.

Nakon završetka i puštanja u rad postrojenja sva prikupljena otpadna voda će biti tretirana u skladu sa EU standardima, što će dovesti do značajnog smanjenja zagađenja.

Video sa svečane ceremonije potpisivanja Ugovora o rekonstrukciji i dogradnja postrojenja za tretman otpadnih voda u Gradačcu možete pogledati na našem You Tube kanalu RADIO GRADAČAC.

Foto: Zoran Matkić

Comments are closed.

YouTube