Najnovije vijesti

Potpisani ugovori o stipendiranju učenika i studenata

22/02/2019 | objavio Radio Gradačac
Potpisani ugovori o stipendiranju učenika i studenata
GRADAČAC

Potpisivanjem ugovora, u Gradačcu je danas nastavljen višegodišnji program stipendiranja za učenike i studente. U ovoj školskoj godini pravo je ostvarilo 132 stipendista, za šta je u općinskom budžetu planirano 98.000 KM.

Nakon okončane procedure, potpisani su ugovori sa studentima i učenicima srednjih škola, koji su pravo na stipendiranje ostvarili u šest kategorija. Najbrojnije kategorije su studenti od II do VI godine studija, te studenti iz porodica korisnika boračko-invalidske zaštite, a među stipendistima je i 10 studenata sa prosjekom ocjena 9 i više.

U odnosu na prethodnu školsku godinu evidentan je blagi rast ulaganja u stipendiranje, što potvrđuje kako općina Gradačac prepoznaje obrazovanje kao važan aspekt djelovanja lokalne zajednice. 

Među stipendistima je 19 učenika srednjih škola i 113 studenata 20-ak fakulteta u BiH, od kojih po broju prednjače medicinski, elektrotehnički i tehnološki smjerovi. Zanimljiv je podatak kako je od ukupnog broja pravo na stipendiju ostvarila 101 djevojaka.

Kako je danas naglašeno, isplata stipendija počinje tek kada svi stipendisti potpišu ugovore, za šta je ostavljen rok do 8. marta.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube