Najnovije vijesti

Potpisani ugovori sa 10 porodica za stambeno zbrinjavanje iz Programa za oporavak od poplava

03/09/2020 | objavio Radio Gradačac
Potpisani ugovori sa 10 porodica za stambeno zbrinjavanje iz Programa za oporavak od poplava
GRADAČAC

Jučer su potpisani ugovori o uređenju međusobnih odnosa između Grada Gradačca i korisnika Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje koji predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Ovim programom odabrano je ukupno deset porodica kojima će se pomoći u stambenom zbrinjavanju. Za sedam porodica bit će izgrađene nove kuće te adaptirana tri oštećena stambena objekta.

Ugovore za izgradnju stambenih objakata potpisali su: Amir Pandžić (Mionica 2 – Kamberi Brdo), Fadil Mujanović i Husein Hasić iz Zelinje Srednje, Nusreta Selimović i Bego Golać iz Zelinje Donje, Mehmedalija Imširović (Mediđa Srednja) i Senahid Peštalić (Mionica III – Lukavac Donji).

Nakon terenske verifikacije predstavnika UNDP za sanaciju stambenih objekata odabrane su tri porodice. Ugovore su potpisali: Sabir Kukuljević (Mionica III), Edin Mujić (Jelovče Selo) i Samed Mujkanović iz Mediđe Donje.

Ranije su realizujući program podrške UNDP-a u oblasti ekonomskog osnaživanja tri porodice, koje su pretrpjele štete na stambenim objektima, besplatno dobile plastenike za uzgoj povrća površine od 100 metara kvadratnih. U februaru ove godine ugovore su potpisali Nusreta Selimović iz Zelinje Donje, Sabir Kukuljević iz Mionice 3 i Edin Mujić iz Jelovče Sela.

Kako je istakao gradonačelnik Edis Dervišagić, štete od ove prirodne nesreće 2014. godine na teritoriji grada Gradačca procijenjene su na oko 30,3 miliona KM. Ovo je nastavak realizacije aktivnosti na izgradnji kuća za 29 porodica. Lokalna zajednica je 2015. godine u saradnji sa UNDP realizovala projakat izgradnje 14 kuća u MZ Vida 2.

Izgradnja i sanacija stambenih objekata iz Programa za oporavak od poplava očekuje se do kraja kalendarske godine. Grad Gradačac će riješiti imovinsko-pravne poslove i obezbjediti priključke za struju, vodu i kanalizaciju tamo gdje je to potrebno.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje se implementira u 44 općine i grada u oba entiteta BiH. Ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima. Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 12.5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP u BiH i partnerskim općinama i gradovima. Implementira ga UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube