Najnovije vijesti

Potpisani ugovori za ekonomsko osnaživanje tri porodice iz Programa podrške UNDP BiH

20/02/2020 | objavio Radio Gradačac
Potpisani ugovori za ekonomsko osnaživanje tri porodice iz Programa podrške UNDP BiH
GRADAČAC

Realizujući program podrške UNDP-a u oblasti ekonomskog osnaživanja, danas je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić potpisao ugovore s predstavnicima tri porodice koje su pretrpjele štete na stambenim objektima nakon razornih poplava i klizišta 2014. godine. 

Ugovore su potpisali Nusreta Selimović iz Zelinje Donje, Sabir Kukuljević iz Mionice 3 i Edin Mujić iz Jelovče Sela koji će besplatno dobiti plastenike za uzgoj povrća površine od 100 metara kvadratnih.

Pored plastenika, korisnici ovog programa dobit će i sistem za navodnjavanje, sadni materijal, vještačka đubriva i sredstva za zaštitu bilja. Imat će savjetodavnu podršku i mogućnost uvezivanja sa potencijalnim otkupljivačima.

Korisnici donacije dužni su tri godine čuvati i održavati plastenike, a nakon toga plastenici i kompletna oprema  prelaze u njihovo trajno vlasništvo.

Kako je istakao gradonačelnik Dervišagić, štete od ove prirodne nesreće 2014. godine na teritoriji grada Gradačca procijenjene su na oko 30,3 miliona KM. Ovim programom odabrano je ukupno deset porodica kojima će se pomoći u stambenom zbrinjavanju. Za sedam porodica bit će izgrađene nove kuće te adaptirana tri stambenog objekta oštećena u katastrofalnim poplavama 2014. godine.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje predstavlja nastavak napora Evropske unije na ublažavanju posljedica katastrofalnih poplava iz 2014. godine. Program ima za cilj da stambeno zbrine i ekonomski osnaži najugroženije porodice čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima.

Vrijednost Programa je 15 miliona eura, a finansira ga Evropska unija u iznosu od 12.5 miliona eura, u saradnji sa Vladom Federacije Bosne i Hercegovine, Vladom Republike Srpske, UNDP u BiH i partnerskim općinama i gradovima. Implementira ga UNDP u BiH zajedno sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), Arbeiter-Samariter-Bund (ASB), Hilfswerk International (HWI) i partnerskim općinama i gradovima.

Program se implementira u 44 općine i grada u oba entiteta BiH.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube