Najnovije vijesti

Potpisivanjem ugovora završena sapunica oko finasiranja projekta vodosnabdijevanja Gradačca

27/11/2019 | objavio Radio Gradačac
Potpisivanjem ugovora završena sapunica oko finasiranja projekta vodosnabdijevanja Gradačca
GRADAČAC

U gradskoj upravi Gradačac danas su potpisani ugovori o prenosu sredstava za projekte vodosnabdijevanja u ukupnom iznosu od skoro 500.000 KM. Prvi se odnosi na sufinansiranje, odnosno refundiranja dijela troškova nastalih realizacijom projekta „Vodosnabdijevanja općine Gradačac“ po Odluci Skupštine Tuzlanskog kantona u iznosu od 400.000 KM, a drugi za izgradnju dijela vodovodnog cjevovoda u Jelovča selu u iznosu od 98.383 KM. Ugovore su potpisali Mustafa Šakić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK i gradonačelnik Edis Dervišagić, u prisustvu Elvira Herčinovića, ministra pravosuđa i uprave u Vladi TK.

Ovo je prvi od 10 ugovora vezan za projekat Domažić, jer se u narednih devet godina planira isti iznos, rekao je ministar Mustafa Šakić naglašavajući da neko ranije očito nije bio svjestan važnosti ovog projekta za građane Gradačca.

Ovih 400.000 KM spominje se od januara 2015. godine i još malo pa će biti pet godina. Konačno je došlo vrijeme da riješimo i ovaj veliki problem za grad Gradačac. Sredstva će na računu Grada Gradačac biti sljedeće sedmice. Nakon ovog Ugovora o prenosu moramo potpisati odluku o odobravanu sredstava i poslati u Trezor. Postoje namjenska sredstva od vodnih naknada i ona će biti realizovana, rekao je ministar Mustafa Šakić.

U posljednja tri mjeseca izvršena je izmjena ranijih odluka Vlade i Skupštine TK koje su definisale korištenje sredstva iz vodinih naknada, tako da će osim za najznačajniji projekat vodosnabdijevanja Grad Gradačac moći aplicirati i za druge, koji zahtijevaju manja izdvajanja.

To znači da je koncept na kome je i baziran način otplate ovog kredita sada u potpunosti zatvoren. Mi smo u pregovorima sa EBRD-om još 2014. godine uz učešće tadašnje vlada TK na čijem je čelu bio prof. Bahrija Umihanić dogovarali upravo ovaj način otplate kredita. Planirano je da dvije trećine kredita se vraćaju iz sredstava na osnovu poskupljenja vode a jedna trećina iz sredstava koje će osigurati Vlada TK, da li iz vodnih naknada ili na neki drugi način. Nažalost, trebalo nam je pet godina da dođemo do potpisivanja Ugovora o prenosu sredstava i izražavam svoje zadovoljstvo što je to konačno dovedeno do kraja, istakao je gradonačelnik Edis Dervišagić.

On je izrazio je zahvalnost ministrima u Vladi TK, kao i poslanicima u kantonalnoj Skupštini, koji su na ovaj način osigurali finansijsku stabilnost za nastavak projekta „Vodosnabdijevanja općine Gradačac“ čime je potvrđen njegov poseban značaj, ali i uklonili barijere za druge projekete ove vrste.

I u narednom periodu očekujem da uz ova sredstva i ona koja su akumulirana od poskupljenja vode realiziramo ovaj istorijski projekat vodsnabdijevanja, jer ćemo kroz ovaj projekat izgraditi dva puta više vodovodne mreže nego što je trenutno imamo u Gradačcu. Sama ta činjenica po sebi i da ćemo u cijelosti riješiti pitanje vodosnabdijevanja u Gradačcu dokazuje i pokazuje koliko je ovo ozbiljan projekat. Trenutno se izvode radovi na nekoliko lokacija i veoma sam zadovoljan njihovom dinamikom, rekao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca.

O dinamici izvođenja radova, provedbi ugovora i načinu povlačenja sredstva biće riječi i naredne sedmice, kada će Gradačac posjetiti delegacija EBRD-a.

Što se tiče nastavka podrške od strane Vlade TK uskoro se očekuje i potpisivanje ugovora sa JP “Komunalac” dd Gradačac u vrijednosti od 100.000 KM namijenjenih za funkcionisanje prečistača otpadnih voda.

Budući da je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća žučnu diskusiju izazvalo pitanje ovogodišnjeg ulaganja sredstava u iznosu od 102.000 KM namijenjenih Vodovodu “Vrelo”, iskoristili smo prisustvo ministra Šakića kako bismo pojasnili da li je ovo ulaganje limitirano vremenskim rokom.

Nisu sredstva limitirana sa 25. decembrom ove godine. To je odluka koju donijelo Ministarstvo za sve općine i gradove i 25.12. je dovoljan rok da se sprovedu procedure u gradovima i općinama, odnosno završi tenderska procedura. Grad Gradačac je preuzeo odluku 4. novembra i 45 dana je dovoljan rok da provedu procedure i da potpišemo ugovor o prenosu sredstava. Međutim, neće ni to biti problem. Svi oni koji započnu u ovoj godini realizaciju tog projekta, procedure javnih nabavki, prenijet ćemo u program za 2020. godinu tako da će ta sredstva biti operativna, rekao je Mustafa Šakić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva TK.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube