Najnovije vijesti

Povodom Dana državnosti BiH u petak polaganje cvijeća na spomenike u gradskom parku i Svečana sjednica Gradskog vijeća

23/11/2023 | objavio Radio Gradačac
Povodom Dana državnosti BiH u petak polaganje cvijeća na spomenike u gradskom parku i Svečana sjednica Gradskog vijeća
GRADAČAC

Nizom aktivnosti u Gradačcu će biti obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se u petak 24.11.2023. godine s početkom u 14:30 sati u gradskom kinu.

Prije Svečane sjednice, u 14:00 sati, obavit će se polaganje cvijeća na Centralnom spomen obilježju u gradskom parku. Zvanične delegacije i građani Gradačca odat će poštu i položiti cvijeće na spomen obilježja poginulim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora od 1941-1945. godine kao i šehidima, palim borcima i cvilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata od 1992-1995. godine.

U subotu, 25. novembra od 18 sati u gradskom kinu, povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine održat će se 3. samotra horova “Pjevat ćemo šta nam srce zna” a organizator je Udruženje žena “Žene Gradačca”.

Na platou spomenika Ljiljan na Banderi u nedjelju 26. novembra od 11 sati bit će održana svečana ceremonija otvaranja Spomen sobe 107. viteške motorizovane brigade i ratne zemunice.

Povodom 80. godišnjice zasjedanja ZAVNOBIH-a i 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine čestitku građanima je uputilo Udruženja antifašista i boraca NOR-a 1941-1945. (UABNOR) Gradačac.

– Građanke i građani drage nam Bosne i Hercegovine i grada Gradačca, čestitamo vam 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine i Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a NOR-a 1941-1945. godine. Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine, navodi se u čestitki UABNOR Gradačac.

Odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a održanog 25. i 26. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu imaju historijsko značenje, a jedna od najvažnijih je opredjeljenje da je Bosna i Hercegovina jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Može biti slika sljedećeg: Jedna osoba i tekst

Dan državnosti Bosne i Hercegovine, 25. novembar, je državni praznik i neradni dan u Federaciji BiH. Federalno ministarstvo rada i socijalne politike obavještava državne organe, poslodavce i javnost da se obilježavanje 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine koji je ove godine u subotu, ne prenosi na naredni radni dan.

– Shodno navedenom, 25. novembar – Dan državnosti Bosne i Hercegovine se kao državni praznik obilježava samo jedan dan i to na dan državnog praznika. Kako je ove godine 25. novembar u subotu, neradni dan biće za one državne organe, preduzeća i druga pravna lica koji rade subotom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Radio Gradačac 

 

Comments are closed.

YouTube