Najnovije vijesti

Požar u staroj Gimnaziji aktuelizirao problem nebrige o objektu

12/01/2017 | objavio Radio Gradačac
Požar u staroj Gimnaziji aktuelizirao problem nebrige o objektu
GRADAČAC

U utorak poslijepodne izbio je požar u zgradi stare Gimnazije u kompleksu Starog grada u Gradačcu. Najgori scenarij spriječila je reakcija građana koji su primijetili kuljanje dima kroz prozore objekta. „U nekadašnjoj zbornici već se pojavio plamen“, rekao je za Radio Gradačac Isam Sendić, koji se igrom slučaja zatekao u blizini zgrade,“ i samo je zahvaljujući brzoj reakciji ekipa DVD-a  zgrada spašena“. 

Vatra je zahvatila strop na prvom i pod na drugom spratu stare Gimnazije, gdje su gorjele stare hrastove grede naslonjene na dimnjak. Gašenje je trajalo više od tri sata, a opožarene su četiri prostorije.

Uviđaj na licu mjesta obavili su službenici Odjela krim-policije PU Gradačac, koji poduzimaju odgovarajuće mjere i radnje. Prve informacije govore da se najvjerovatnije radi o nesretnom slučaju, no krajnju ocjenu trebali bi dati istražni organi.

Ovo nije prvi slučaj pojave vatre u objektu stare Gimnazije. Uposlenici JP Parkinzi, koji su smješteni u nekoliko prostorija prizemlja zgrade, navode pokušaje paljevine raznim vrstama pirotehničkih sredstava, zbog čega je uveden video nadzor. Po prvi put reagovale su ekipe DVD-a gdje zgradu ocjenjuju visokorizičnom zbog suhe drvne konstrukcije, starih hrastovih greda i troslojnih podova.  

Da li će se nakon požara nešto promijeniti?

Zgrada izgrađena krajem 19. stoljeća, korištena za više namjena, nekadašnji Sud, gruntovnica, gimnazija i osnovna škola, danas je potpuno devastirana. Prostorije ogoljene, instalacije potrgane, prozori oštećeni ili razbijeni. Nekoliko nekadašnjih učionica služe arhivi Općinskog suda i Javne biblioteke, te radionicama JP Parkinzi, što je nespojivo s kompleksom nacionalnog spomenika.

Problem leži u odnosu odgovornih instutucija. Pravo vlasništva nad objektom ima OŠ „Ivan Goran Kovačić“, odn. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK-a, potvrdio je za Radio Gradačac Ferid Durmišević, pomoćnik Načelnika za geodetske i imovinsko-pravne poslove. „Po nekim propisima objekti koji se ne koriste za školstvo trebali bi biti vraćeni lokalnim zajednicama, što smo u nekoliko navrata pokušavali, ali bezuspješno“, kaže Durmišević.

U školi „Ivan Goran Kovačić“ navode da im je odlukama Općine onemogućeno korištenje stare Gimnazije, te da je OV-e donijelo nelegalnu odluku o dodjeli parking prostora svom JP-u. Kako je za Radio Gradačac rekao Esed Karić, direktor škole, uz saglasnost Ministarstva sprovedena je tenderska procedura iznajmljivanja objekta i oko 4 dunuma zemljišta, iz čega se željela izvršiti zamjena krova na glavnom objektu škole. Postupak nije završen zbog nemogućnosti ulaska u posjed, a Ustanova je od strane općine, ali i Ministarstva, upućena da svoja prava ostvaruje putem sudskog postupka, kaže Karić.

Općina Gradačac spremna je učestvovati u projektima unaprjeđenja školstva, što je pokazala kupovinom zemljišta u MZ Požarike za izgradnju područne škole i ustupanjem OŠ „Ivan Goran Kovačić“, ističe Durmišević. Karić tvrdi da to ne znači eventualnu zamjenu posjeda, budući da nikakav sporazum ili ugovor nije zatekao po preuzimanju funkcije.

Sve ovo ne opravdava nadležne institucije, službe i pojedince koji su ih činili u posljednjih 15-ak godina. Evidentna je potpuna devastacija reprezentativnog objekta u kompleksu Starog grada. Planovi o njegovom uređenju, korištenju od strane udruženja i pojedinaca za redovne, rekreativne i edukativne aktivnosti neslavno su propali.

Teško je vjerovati da će to neko promijeniti.

MKH/Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube