Najnovije vijesti

Predsoblje porodične kuće Gradaščevića u lošem stanju

23/12/2016 | objavio Radio Gradačac
Predsoblje porodične kuće Gradaščevića u lošem stanju
Kulturna baština

 

Porodična kuća Gradaščevića nalazi se na popisu turističke ponude Gradačca kao nacionalni spomenik i atraktivni lokalitet.

Na poziv Muhameda Bege Gradaščevića tim Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK izašao je na teren utvrditi trenutno stanje nacionalnog spomenika.

U četvrtak, 8.12.2016.godine, direktor Zavoda, Benjamin Bajrektarević i stručni saradnik za graditeljsko naslijeđe Aneta Jokić, posjetili su kuću Husein kapetana Gradaščevića u Gradačcu. Ova kuća proglašena je nacionalnim spomenikom u novembru 2015. godine.

Ustanovljeno je da su podovi na divanhanu u lošem stanju odnosno, narušena je njihova stabilnost i upotrebljivost. Uočljivo je njihovo slijeganje i propadanje prilikom hodanja na gornjem spratu kuće. Površina koja je zahvaćena nestabilnošću iznosi 16 metara kvadratnih, navode iz Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

Porodičnu kuću Gradaščevića sagradio je Osman Gradaščević 1786. godine. Husein-kapetan Gradaščević, jedan je od četvorice sinova Osmana-kapetana Gradaščevića. Rođen je u Gradačcu 1802. godine a umro 1834. godine u Istanbulu.

Kuća Gradaščevića pripada tipu spratne dimalučare sa „ćulhanom“ na spratu. Spoljašnjost kuće je u tlocrtu 15×13 metara, kuća ima prizemlje i sprat (donji i gornji boj). Sve do 1944. godine kuća je bila opasana zidom unutar kojeg se nalazila ženska avlija. Izvan zidova se nalazio konak za muškarce, konjušnica i štala. Donji boj kuće je od kamena sa dubokim prozorima, a gornji je zidan od pečene cigle među japiju. Ukrašen je rezbarijom, ima pet soba i veliko predsoblje ili divanhanu. U sobama se i danas nalaze dulafi, rafe, rafice i musandre.

Pojedine prostorije su izgubile autentičnost pregrađivanjem i ubacivanjem sanitarne opreme koje nije bilo do 50-ih godina prošlog stoljeća, kada su uvedene vodovodne i kanalizacione cijevi. Komfor života u ovakvoj kući je na visokom stepenu u odnosu na kuće siromašnijih porodica iz perioda u kojem je izgrađena. Osim gabarita, na ekonomski status porodice nam ukazuje i debljina zidova te opremljenost soba „musanderima“, „hamamdžicima“, „dušeklucima“ i drugo, navodi se u informaciji Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK.

 

Radio Gradačac/bastina.ba

 

Comments are closed.

YouTube