Najnovije vijesti

Predstavljen projekat “Izgradimo Roditeljsku kuću u Tuzli, zajedno!“,

15/02/2019 | objavio Radio Gradačac
Predstavljen projekat “Izgradimo Roditeljsku kuću u Tuzli, zajedno!“,
Tuzlanski kanton

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” zajedno sa Klinikom za dječije bolesti UKC Tuzla danas je organizovalo  press konferenciju u povodu Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka. Ove godine 15. februar obilježavamo pod globalnim sloganima “Nema više gubitaka”“ i “Nema više boli” po preporuci Childhood Cancer International. O obilježavanju Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka je u srijedu 13. februara u emisiji “Gost u studiju” Radio Gradačca govorila Atifa Buldić-Bešić, članica Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Na današnjoj press konferenciji je najavljen projekat izgradnje Roditeljske kuće koja bi bila smještena u krugu Klinike za dječije bolesti UKC -a Tuzla, za potrebe djece oboljele od  raka sa područja Tuzlanskog kantona. Izgradnja druge Roditeljske kuće koštat će oko720.000 KM. 

Krećemo i sa izgradnjom Roditeljske kuće u Tuzli i sigurni smo da je to početak još jedne divne i humane priče, ali i razlog osmijeha mnogo mališana i njihovih porodica kojima je ona najpotrebnija, a koji se bore sa najtežim oboljenjima u dječijoj dobi.Roditeljsku kuću gradimo pod sloganom “Izgradimo Roditeljsku kuću u Tuzli, zajedno!“, jer vjerujemo da još jednom možemo zajednički uspjeti ispuniti snove najvećih heroja i omogućiti im da nesmetano nastave svoje djetinjstvo u krugu porodice, pružiti im njihov drugi dom, poručuju iz Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka”.

Ministarstvo zdravstva TK je  već uputilo u proceduru zahtjev UKC Tuzla prema Skupštini Tuzlanskog kantona, koja je osnivač i vlasnik zemljišta i  objekata UKC Tuzla da se dozvoli uknjižavanje dijela zemljišta Kliničkom centru za izgradnju objekta Roditeljske kuće.

Kako je istakao Fikret Kubat, predsjednik Udruženja “Srce za djecu”, želja je da se u Tuzli već naredne godine otvore objekat.

Idejno rješenje je već urađeno. Prekjuče smo dobili prvu donaciju od 25.000 KM. Objekat će biti oko 400 metara kvadratnih sa dnevnim boravkom i pet soba, kuhinjom i igraonom za djecu, istakao je Kubat.

Roditeljska kuća u Sarajevu, koja postoji već tri godine, pokazala se od izuzetne važnosti za liječenje djece oboljele od raka i njihove roditelje, i time doprinijela bržem i lakšem izlječenju te manjim gubicima i smanjenju bola i patnje.

O značaju izgradnje Roditeljske kuće govorila je Atifa Buldić-Bešić, majka petogodišnje djevojčice koja je 2016. godine sa svojom kćerkom boravila u Roditeljskoj kući u Sarajevu.

U Roditeljskoj kući smo boravili sedam mjeseci, a moja kćerka se tamo osjećala sigurno, jer su s nama mogli biti i njen otac i brat. Imala je priliku da se igra sa drugom djecom, a gubitak kose je lakše podnosila, jer su u kući boravila i druga djeca koja su imala ćelave glavice, navela je Atifa Buldić-Bešić.

Na konferenciji za novinare obratila se i prim.dr. Amila Latifagić, šef Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti koja je istakla da je u protekle dvije godine u Tuzli liječeno 26 novootkrivenih malignih oboljenja. Prema njenim riječima, Tuzla u ovom segmentu ima jedan kontinuitet, a broj oboljele djece u prosjeku godišnje iznosi od 12 do 15, saopćeno je iz UKC Tuzla.

Radio Gradačac /Srce za djecu oboljelu od raka / UKC Tuzla /RTV TK 

Comments are closed.

YouTube