Najnovije vijesti

Preminuo doktor Sead Jamakosmanović

27/11/2020 | objavio Radio Gradačac
Preminuo doktor Sead Jamakosmanović
FBiH/BiH

Danas je u Tuzli preminio doc. dr. Sead Jamakosmanović, specijalista pulmologije u penziji. Kako javljaju tuzlanski mediji, dr. Jamakosmanović preminuo je u Respiratornom centru UKC-a Tuzla od posljedica zaraze korona virusa.

Rođen je 1949. godine u Sarajevu gdje će po želji porodice biti klanjana dženaza i obavljen ukop.

Dr. Jamakosmanović bio je vrhunski ljekar i humanista, direktor Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla i jedan od osnivača Filozofskog fakulteta u Tuzli.

Kao ljekar je radio u Gradačcu od 1983. do 1993. godine, a tada s porodicom seli u Tuzlu gdje preuzima funkciju u tadašnjem Tuzlanskom okrugu.

Dr. Sead Jamakosmanović je drugi predsjednik Stranke demokratske akcije u Gradačcu. Od 1996. do 1998. godine bio je guverner Tuzlanskog kantona, bio je i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Bio je i član Sabora Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Posebno je bio izražen njegov angažman u Crvenim križu. Bio je predsjednik Crvenog križa TK i član Odbora u Crvenom križu FBiH. Recenzent je knjige „70 godina Crvenog krsta/križa Gradačac“.

Bio je patriota i borac za slobodu Bosne i Hercegovine.

O herojstvu branilaca Bosne i Hercegovine govorio je na “Danima Patriotske lige BiH” u Gradačcu 2001. godine. Posljednji puta članovima PL BiH Gradačac i građanima Gradačca  obratio se u julu ove godine na obilježavanju 30. godišnjice osnivanja SDA Gradačac i 29. godišnjice PL BiH Gradačac.

Radio Gradačac / Video: Arhiva PL BiH Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube