Najnovije vijesti

Preminuo Nikola Slavuljica istaknuti građanin Gradačca i Tuzle

20/04/2020 | objavio Radio Gradačac
Preminuo Nikola Slavuljica istaknuti građanin Gradačca i Tuzle
Tuzlanski kanton

U 78. godini preminuo je Nikola Slavuljica, istaknuti građanin Gradačca i Tuzle, aktivista koji je za svoj rad i doprinos u razvoju lokalne zajednice dobio brojna priznanja i nagrade. Za života je obavljao značajne funkcije.

Iako rođenjem nije vezan za Gradačac ovaj kraj, zbog njegovih nježnih i bezbrižnih godina, smatrao je svojim zavičajem. I priču o njem prenosio je kao svojevrsni ambasador gdje god da je odlazio.

Od 1955. godine živio je u Gradačcu. Osnovnu školu i gimnaziju je završio u Gradačcu. Kao student je bio stipendista Opštine Gradačac a diplomirao u Beogradu je na  Filozofskom fakultetu.

Prvo zaposlenje je bilo u Radničkom univerzitetu u Gradačcu. Formirao je škole za odrasle u Gradačcu sa isturenim odjeljenjima u Vučkovcima i Srnicama Donjim. Dvije godine je radio kao profesor u gradačačkoj Gimnaziji.

Početkom maja 1970. godine odlazi u Tuzlu i radi na poslovima bezbjednosti u Centru službe javne bezbjednosti. U Sarajevo odlazi 1978. gdje je radio dvije godine. Ponovo se vraća u Tuzlu i radi kao službenik Opštine Tuzla na poslovima društvenih djelatnosti. Bio je direktor komunalnog preduzeća „Kompred“ Tuzla.

Kao član rezervnog sastava policije stavio se na raspolaganje u odbrani domovine Bosne i Hercegovine. Bio je i akter jednog od najznačajnijih događaja u novijoj historiji Tuzle, 15. maja 1992. godine na Brčanskoj Malti. Od 1998. godine radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona. Penzinisan je u aprilu 2007. godine

Bio aktivan u oblasti kulture i nevladinog sektora, vodio je društvo ”Josip Broz Tito” i KUD ”Učo” u Tuzli.  Tri puta je biran za vijećnika u Općinsko vijeće Tuzla.

 

Nikola Slavuljica na obilježavanju 50 godina mature 2012. godine u Gradačcu

 

U Gradačcu je bio jedan od inicijatora brojnih društvenih, privrednih i kulturnih događaja. Posebno ističemo “Dan šljive” koji će prerasti u Sajam šljive a potom Međunarodni sajam poljoprivrede i rpehrambene industrije. Nikola Slavuljica je bio član Prvog Odbora „Dana šljive 1969. godine. On je skicirao i dao prijedlog za prvi amblem “Dana šljive”.

Ostat će zabilježen i njegov angažman u organizaciji sajamske muzičke zabave “Plava noć”. Zahvaljujući dobroj organizaciji Gradačac 1971. godine bio je domaćin muzičkog karavana „Pjesma ljeta“, jednog od najvećih kulturno-zabavnih događaja u tadašnjoj Jugoslaviji. Te godine Gradačac je dobio najveće priznanje ove manifestacije „Zlatno sunce“ kao najgostoljubljiviji i grad.

U povodu obilježavanja 40 godina Sajma šljive (1969-2009.) Nikola Slavuljica je istakao kako je „Dan šljive“ otvorio vrata poslovnim kontaktima, komercijalnim planovima i dogovorima, razvojnim planovima koji su dobijali svoj kontinuitet (a ne od Sajam do Sajma), prijateljskim vezama i opštoj i intenzivnoj komunikaciji građana Gradačca sa drugima.

Šta reći, bez lažne skromnosti, da su nam tada mnogi zavidjeli, a i danas je slično kada se negdje na strani spomene Gradačac. Ovu tendenciju i rejting treba zadržati i sačuvati, poručio je Nikola Slavuljica u tekstu „Kako smo počinjali“ objavljenom u publikaciji „40 GODINA SAJMA 1969-2009.“

Sahrana Nikoli Slavuljici bit će obavljena u srijedu.

 

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube