Najnovije vijesti

Prestižno priznanje “Globallocal” uručeno Gradu Gradačcu za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva

21/12/2019 | objavio Radio Gradačac
Prestižno priznanje “Globallocal” uručeno Gradu Gradačcu za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva
GRADAČAC

U zgradi gradske uprave Gradačac danas je upriličena ceremonija povodom dodjele priznanja „GLOBALLOCAL“. Na svjetskom kongresu poduzetnika koji je održan u Skoplju, Grad Gradačac je među 181 kandidatom iz 7 zemalja izabran za jednog od 57 laureata, te mu je dodijeljeno priznanje “GLOBALLOCAL” – za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u Srednjoj i jugoistočnoj Evropi u kategoriji „Najbolje lokalne zajednice u 2019. godini“.

Riječ  je o jednom od najvećih poduzetničkih događaja na Balkanu u 2019. godini, koji je održan pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Sjeverne Makedonije. Nagrade i priznanja “GLOBALLOCAL” dodjeljuju se jedanput godišnje pod patronatom i u okviru zvaničnog programa Svjetskog kongresa poduzetnika (SKP).

Geografsko područje sa kojega su bili nominirani potencijalni laureati su srednja Europa (10 zemalja) i jugoistočna Europa (13 zemalja). U 2019. godini, 109 predlagača predložilo je ukupno 181  kandidata iz 7 zemalja (Austrija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija).

Međunarodni ekonomski forum „Perspektive“ Dubrovnik i „Promo global“ Zagreb Odlukom Međunarodnog komiteta za dodjelu Internacionalnih nagrada i priznanja za zajednice i institucije za kreiranje dobrog ambijenta za razvoj poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Evropi dodijeli su priznanje Gradu Gradačac.

Jedan od kriterija za dodjelu ovog prestižnog priznanja bio je i dugogodišnja tradicija poslovanja u prerađivačkoj industriji (metal, drvo, tekstil, prehrana), građevinarstvu, trgovini, turizmu i uslugama. Također, izvozna orijentisanost sa 151,4 mil EUR izvoza, druga općina-grad po izvozu u Tuzlanskom kantonu  (26,25%) i peta općina-grad po izvozu u BiH (5,12%) je bio jedan od značajnih kriterija za dodjelu ovog prestižnog priznanja kao i transparentnosti rada lokalne uprave uz prilagođen pristup rastućim potrebama ekonomije  na području Grada Gradačac.

Prof. dr. sc. Kadrija Hodžić, zamjenik predsjednika Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja „Globallocal“ iz Bosne i Hercegovine, istakao je da na globalnoj sceni gradovi se djele na pobjednike i gradove gubitnike, Gradačac nesporno je grad koji pripada velikoj grupi gradova pobjednika a to zahvaljujući svojim izvrsnim idejama i projektima koje stvara i implementira uprava Grada Gradačac koji je prepoznatljiv i privlači investitore. Još jedanput je čestitao građanima Grada Gradačac na ovom viskom priznanju na koje svi mogu pojedinačno da budu ponosni.

Vinko M. Ćuro, predsjednik Upravnog odbora MEF PERSPEKTIVE i zamjenik predsjednika Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja „Globallocal“ iz Hrvatske, je također čestitao Gradu Gradačac na ovom prestižnom priznanju i istakao je da se Gradačac nalazi među najboljim lokalnim zajednicama koje su zaslužile da ponesu epitet lokalne zajednice koja  kreira dobar ambijent za razvoj poduzetništva u Srednjoj i jugoistočnoj Evropi.

Gradonačelnik Grada Gradačac, Edis Dervišagić je rekao da smo jako počastvovani što su članovi Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja „Globallocal“ odlučili da je Grad Gradačac ta lokalna zajednica koja je zaslužila to priznanje. „ … kontinuirani rast izvoza, broja zaposlenih, saradnja s poduzetnicima kao i rast budžeta s kapitalnim projektima koji se većim dijelom usmjeravaju u industijske zone, prepoznati su na jednom širem polju i ovo priznanje nama u Gradačcu jako puno znači kako lokalnoj administraciji tako i poduzetnicima koje će doprinijeti da se Grad Gradačac kao jedna uspješna lokalna zajednica promovira i u širim granicama i u naredom periodu dobijemo još neke vrijedne investicije što će povećati broj zaposlenih ali sam kvalitet življenja svih građana grada Gradačac.

Radio Gradačac / Grad Gradačac

Comments are closed.

YouTube