Najnovije vijesti

Prezentovan rad prečistača otpadnih voda

27/05/2022 | objavio Radio Gradačac
Prezentovan rad prečistača otpadnih voda
GRADAČAC

Kako bi se pokazali primjeri dobre prakse, znanja i iskustva Ambasada Republike Češke u Bosni i Hercegovini organizovala je dvodnevni događaj posvećen vodosnabdijevanju i tretmanu otpadnih voda za partnere iz Bosne i Hercegovine i Republike Češke, te predstavnike lokalnih vlasti i međunarodnih finansijskih i razvojnih institucija. Predstavnici gradske uprave i preduzeća Komunalac su prezentovali projekat “Rekonstukcija prečistača otpadnih voda u Gradačcu” koji je ocjenjen kao jedan od najbolje implementiranih projekata u Bosni i Hercegovini.

– Nažalost, jako malo lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini ima riješen tretman otpadnih voda klasičan primjer je tuzlanski kanton gdje od 13 općina-gradova samo tri imaju prečistače i jedan od njih je Grad Gradačac. Danas smo u Gradačcu predstavili naša iskustva kako smo uspješno realizovali ovaj projekat prečistača otpadnih voda u Gradačcu i benefite koji se na taj način mogu ostvariti. Oovom prilikom se zahvaljujemo na dosadašnjoj saradnji i podršci svim međunarodnim donatorima, rekao je gradonačelnik Gradačca Edis Dervišagić.

Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu je izgrađeno 1982. godine. Devastirano je u proteklom ratu i veći dio opreme je morao biti zamijenjen. Prečistač je rekonstruisan i obnovljen 1998. godine ali njegova upotreba nije zadovoljavala potrebne standarde.

Zahvaljujući Češkoj razvojnoj agenciji, koja je dala vrijednu donaciju u opremi, gradske vlasti od 2015. godine uz finansijsku podršku Federalnog fonda i kantonalnog ministarstva za zaštitu okoliša počinju realizaciju projekta Rekonstrukcije prečistača otpadnih voda u Gradačacu”

Projekat vrijedan tri miliona maraka realizovan je 2017. godine čime je izvršena rekonstrukcija i proširenje kapaciteta kolektora, čime je poboljšan kvalitet prečišćenih otpadnih voda po standardima EU. Rekonstrukcijom i dogradnjom postrojenja otpadnih voda u Gradačcu, dobijen je savremeni sistem upravljanja vodama. Riješen je dugogodišnji problem mještana okolnih naselja i eliminisane štetne posljedice po Gradačac i okolne općine.

Petr Gandalovič, direktor Odsjeka za razvojnu saradnju i humanitarnu pomoć iz ministarstva vanjskih poslova Republike Češke je istakao da je ovo dobar primjer saradnje na određenom projektu i veoma je bitan iz dva razloga. – Prvi razlog jeste da je finansiran s više izvora i u njemu je u čestvovalo više donatora a drugi razlog što je ovaj sistem završen i samodrživ, budući da građani plaćaju uslugu koja im je potrebna a zauzvrat dobijaju kvalitetnu uslugu, rekao je Petr Gandalovič.

Kroz ovakve prezentacije i događaje ostvaruju se bliski kontakti sa međunarodnim donatorima kako bi se razgovoralo o budućim projektima bitnim za razvoj lokalne zajednice.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube