Najnovije vijesti

Prezentovana turistička ponuda Gradačca

12/04/2019 | objavio Radio Gradačac
Prezentovana turistička ponuda Gradačca
GRADAČAC

U organizaciji preduzeća „Zebed“ d.o.o. danas je na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića organizovan „Dan otvorenih vrata“. Posjetiocima i predstavnicima medijskih kuća su prezentovani turistički potencijali Gradačca u 2019. godini.

Kako je istaknuto, ove godine turisti i posjetioci Gradačca moći će se upoznati sa kulturno-historijskim naslijeđem i nacionalnim spomenicima Bosne i Hercegovine poput kompleksa Starog Grada, džamije Husejnije, crkve Sv. Ilije Proroka.

Posebno su zanimljivi “Oklopni voz” i “Ljiljan” na Banderi, spomenici na hrabre branioce Gradačca i Bosne i Hercegovine u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine. Tu su i lokaliteti za sport i rekreaciju jezera Hazna i Vidara kao i banjsko lječilište „Ilidža“. 

I ove godine se održavaju dvije sajamske manifestacije Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije „Sajam šljive“ i Gradačački sajam organskih proizvođača „Eko-etno BiH“.

Ni ljubitelji kulture neće biti uskraćeni za zanimljive sadržaje a izdvajaju se književna manifestacija „Kikićevi susreti“ od 22. do 26. maja, „Noć muzeja“ u Zavičajnoj muzejskoj zbirci te likovna kolonija kojom će BZK „Preporod“ Gradačac krajem aprila označiti završetak projekta „LIKUM“ .

Naglašeno je da će i ove godine u organizciji Medžlisa Islamske zajednice Gradačac u mjesecu Ramazanu tradicionalnim pucnjem iz topa sa Kule Husien-kapetana Gradaščevića biti označavano vrijeme iftara.

Turističke, privredne i kulturne  potencijale Gradačca prezentovali su Turistička zajednica Tuzlanskog kantona, “Gradačački sajam” d.o.o., “Swity” Gradačac, Banja „Ilidža“, BZK „Preporod“, Izvšni odbor „Kikićevih susreta 2019“ i Medžlis Islamske zajednice Gradačac. 

Gosti su nakon prezentacije obišli tunele ispod Kule-Husein-kapetana Gradaščevića, Zavičajnu muzejsku zbirku, poprište bitke za oklopni voz, jezero Hazna, banju „Ilidža“ i spomenik Ljiljan na Banedri.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube