Najnovije vijesti

Prigodnim sadržajima u Gradačcu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine

24/11/2021 | objavio Radio Gradačac
Prigodnim sadržajima u Gradačcu obilježen Dan državnosti Bosne i Hercegovine
GRADAČAC

Dan državnosti Bosne i Hercegovine u Gradačcu je danas obilježen tradicionalnom svečanom sjednicom Gradskog vijeća. Još jedanput je istaknuto historijsko značenje odluka prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a, te upućene čestitke svim građanima.

U susret 78. godišnjici prvog zasijedanja ZAVNOBiH-a, u Gradačcu je danas počelo obilježavanje Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Delegacije boračkih udruženja, Grada Gradačac i političkih stranaka položile su cvijeće na spomen obilježja žrtvama fašističkog terora i poginulim borcima NOR-a i šehidima, palim borcima i cvilnim žrtvama Odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća istaknuto je kako odluke Prvog zasjedanja ZAVNOBiH-a imaju historijsko značenje. O ulozi stanovnika Gradačca u antifašističkom pokretu govori podatak kako je 1005 boraca sa ovog područja učestvovalo u NOR-u, te da je 315 mladih života ugrađeno u temelje slobode i borbe protiv fašizma.

25. novembar je jedan od najznačajnijih datuma u historiji naše domovine, a danas je više nego ikada značajno istaknuti da tekovine borbe naših predaka nećemo predati, jedna je od poruka iz Gradačca.

Građanima Gradačca i Bosne i Hercegovine čestike u povodu Dana državnosti uputili su, na svoj način, i članovi Dječijeg i omladinskog teatra, te Paralelne muzičke škole Gradačac.

Radio Gradačac

Comments are closed.

YouTube