Najnovije vijesti

Prijem u povodu mjeseca mevluda

21/12/2017 | objavio Radio Gradačac
Prijem u povodu mjeseca mevluda
GRADAČAC

U povodu obilježavanja rođenja Božijeg poslanika Muhameda a.s., mjeseca mevluda, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Gradačac Husein Jukan i glavni imam Nusret ef. Kujraković danas su organizovali prijem za čelnike lokalne vlasti, direktore škola, javnih ustanova i predstavnike boračkih organizacija.

Cilj ovog prijema je da se podijele iskustva i zajedničkim snagama radi na podizanju uvjeta življenja na području općine Gradačac, posebno za mladu populaciju. Želja je stvoriti takve uvjete koji će naše mlade ljude opredjeliti da ostanu u Bosni i Hercegovini a ne da idu vani.

Svakako da smo u tom cilju motivirani i rođenjem Muhameda a.s., mjesecom mevluda, jer je Muhamed a.s.v.s. imao za cilj da uspostavi takvo društvo u kojem će da vlada pravda, jednakost, pozitivne vrijednosti i svako dobro. Gdje će da vlada senzibilnost na one kojima je potrebna pomoć, na slabe, siromašne, stare osobe., društvo u kom će biti ugodno živjeti. Smatramo da bez vrjerskih vrijednosti to društvo je teško ostvariti. Iz tog razloga smo danas organizirali prijem da bi se susreli sa istaknutim ljudima u našem gradu, nadajući se još čvršćoj saradnji u budućnosti. I svakako da ćemo ono što smo čuli danas, razna iskustva ugraditi planove za narednu godinu, ističe u izjavi za Radio Gradačac glavni imam MIZ Gradačac Nusret ef. Kujraković.

Opšta je ocjena da je saradnja Medžlisa Islamske zajednice Gradačac sa školama, javnim ustanovama, boračkim organizacijama i Općinom Gradačac jako dobra. To pokazuju razultati u oblasti obrazovanja, zaštite kulturno-historijskog naslijeđa i stavaranja jednog povoljnog ambijenta za infrastrukturni i privredni razvoj.

Ovdje, prije svega, ističemo dobre međuljudske odnose i to me posebno raduje. Jer je ovo još jedna godina u kojoj Gradačac, na svu sreću, nije bio u fokusu javnosti po nekim incidentnom i ekscesnim situacija, kao što je maloljtnička delikvencija i neke druge neželjene posljedice i dešavanja. To je svakako doprinos svih nas zajedno i na tom polju ćemo nastaviti u narednom peridu da sarađujemo i vjerujem da će tako i ostati, rekao je za Radio Gradačac općinski načelnik Edis Dervišagić.

Mjesec mevluda na području Medžlisa IZ Gradačac je u znaku promocija knjiga, održan je centralni mevlud i mevludi po džamijama. Iz MIZ Gradačac najavljuju i mevlud za žene, hafisku dovu Redži Siviću i jedan projekat za mlade.

Planiramo da u januaru 2018. održimo Druge susrete za mlade MIZ Gradačac i da u saradnji sa Odjelom za socijalnu pomoć i društvenu brigu i Mrežom mladih MIZ Gradačac organizujemo nekoliko humanitarnih aktivnosti. Da se obiđe nekoliko porodica starijih osoba i djeca sa invaliditetom u našim džematima. Namjera je da naše aktivnosti budu trajne, da se ne organizuju nekim povodom, nego da svaki dan bude dan u kojem ćemo učiniti neko dobro, poručio je glavni imam Nusret ef. Kujraković.

Medžlis IZ Gradačac je u ovoj godini prikupio oko 100.000 KM za razne vidove pomoći i humanitarnih aktivnosti.

Radio Gradačac

 

Comments are closed.

YouTube