Najnovije vijesti

Prijem za sportiste KIK Zmaj Gradačac

22/02/2017 | objavio Radio Gradačac
Prijem za sportiste KIK Zmaj Gradačac
Tuzlanski kanton

Košarkaški invalidski klub „Zmaj“ iz Gradačca plasirao se na završnicu Evropskog klupskog prvenstva u košarci u kolicima, koje se narednog mjeseca igra u Češkoj. Tim povodom premijer TK Bego Gutić upriličio je prijem za stručni štab i igrače ovog kluba.

Vi ste tokom rata za Bosnu i Hercegovinu dali nešto najvrjednije, dijelove svoga tijela. Zbog toga vam svim mi dugujemo vječitu zahvalnost. Ipak i danas svojih aktivnostima i sportskim rezultatima koje postižete našoj državi dajete nemjerljiv doprinos i zato ne postoje riječi kojima vam se svi mi možemo adekvatno zahvaliti“, rekao je premijer Gutić i dodao da sportski ljudski rezultati koje ovi sportisti postižu zaslužuju mnogo jaču podršku cjelokupne društvene zajednice.

Vlada Tuzlanskog kantona posebnu pažnju posvećuje boračkoj populaciji i ostvarivanju dopunskih prava boraca i članova njihovih porodica, a jedan od vidova podrške jeste i podrška invalidskom sportu.

Osim sportskih rezultata, za ove ljude to je vid rehabilitacije i inkluzije u društvo. Većina ovih sportista imaju veoma velike procente invalidnosti, ali su upravo zahvaljujući bavljenju sportom zadržali mentalno zdravlje, i to je najveća korist. Svi sportski rezultati koje oni ostvaruju, a drago nam je da se radi o vrhunskim rezultatima, samo su nadgradnja na ovu osnovnu funkciju“ rekao je ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak.

Imajući u vidu troškove nastupa na završnici ovog Evropskog prvenstva, premijer i ministri su obećali dodatnu podršku kantonalne Vlade.

To je jedan vid našeg vraćanja duga ovim ljudima. Duga koji nikada u potpunosti nećemo moći vratiti. Imajući u vidu rezultate koje ovaj sportski klub ostvaruje sa veoma skromnim finansijskim uslovima, te činjenicu da i pored takvih uslova u kojima radi, uživa veoma veliki ugled u evropskoj invalidskoj košarci, Vlada će tokom ove godine sagledati mogućnosti da obnovom dijela neophodne sportske opreme koju koriste igrači ovog kluba dodatno pomogne i stimuliše njegov rad“, zaključio je premijer Gutić.

Radio Gradačac/Odjel za informisanje Vlade TK

Comments are closed.

YouTube